علایم کمبود برخی عناصر میکرو و ماکرو در درختان پسته

علایم کمبود  برخی عناصر میکرو و ماکرو در درختان پسته

هشدار: هرگونه استفاده از این مطالب باید با اجازه نویسنده یا ذکر منبع باشد

 مهندس محمد جمالیزاده  کارشناس ارشد مهندسی کشاورزی-بیماری شناسی گیاهی 

 کمبود فسفر(P)

کمبود پتاسیم(K)

 

کمبود روی(Zn)-عکس شماره 1

 

کمبود روی(Zn)-عکس شماره 2

 

کمبود مس(Cu)-عکس شماره 1

 

کمبود مس(Cu)-عکس شماره 2

  

کمبود نیتروژن(N)-عکس شماره1 

 

کمبود نیتروژن(N)-عکس شماره2

 

مسمومیت بور(B ) 

مسمومیت نمک (Nacl)

 

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۱:۱٥ ‎ب.ظ روز ۱۳۸٩/۱٠/٢٧
تگ ها :

اثرات کودهای حاوی اسید آمینه روی باردهی درختان پسته

 

 

اثرات کودهای حاوی اسید آمینه روی باردهی درختان پسته

نوشته: مهندس محمد جمالیزاده فارغ التحصیل کارشناسی مهندسی کشاورزی-بیماری شناسی گیاهی دانشگاه

تهران

هشدار: هرگونه استفاده از این مطالب باید با اجازه نویسنده یا ذکر منبع باشد

مهمترین ترکیبات سلولی در سلولهای گیاهی و جانوری پروتویین ها هستند. و پروتویین ها تشکیل شده اند از اسیدهای آمینه مختلف. به بیان دیگر اسیدهای آمینه سازنده پروتویین ها در سلول های گیاهی هستند. گیاهان با پدیده فتوسنتز آب و مواد غذایی(عمدتا هیدراتهای کربن) را با استفاده از واکنش های نسبتا پیچیده تبدیل به اسیدهای آمینه و نهایتا پروتویین ها می کنند. آزمایشات زیادی نشان داده اند که بازدهی و میزان محصول دهی در گیاهان مختلف بستگی بسیار زیادی به میزان و کیفیت اسیدهای آمینه موجود در گیاهان دارد. افزایش کیفیت و کمیت محصولات زراعی و باغی، افزایش جوانه‌، شکوفه و بزرگ شدن میوه، افزایش مقاومت گیاه به خشکی، افزایش فعالیت میکروارگانیسم های مفید خاک، قابلیت کلات کنندگی عناصرریزمغذی مانند آهن ودرنتیجه افزایش قابلیت جذب آنها توسط گیاه، افزایش جذب کودهای شیمیائی در صورت استفاده همزمان با آنها، افزایش مقاومت گیاه به شوری و کم‌آبی و تسهیل تعریق و تعرق گیاهی و تقویت سیستم ریشه از مزایای استفاده از کودهای حاوی آمینواسید می باشد. کودهای مایع اسید آمینه ای شامل ترکیبات ترکیبات آلی شامل اسید هیومیک (Humic acid ) و اسید فالویک (Fulvic acid) و ترکیبات مفید دیگر بوده که از بهترین مواد قابل جذب و مفید برای رشد گیاه و افزایش محصول می باشد. اسید هیومیک مخلوطی ازمولکولهائی بسیار بزرگ با قابلیت کلات کنندگی عناصر فلزی میباشد. مواد هــومیک عبارتند از برخی ترکیبات موجود در ساختار بعضی از خاک ها که به آن خاک غنا می دهند، این مواد در اثر یکسری واکنش های مینرالینزه شدن(mineralization) تدریجی به وجود می آیند و مواد هـیومیکی در اصل 90 – 85 درصد ساختار آلی خاک های با قدرت زراعی بالا را تشکیل می دهند. این مواد در اثر فعل و انفعالات صورت گرفته بر روی باقی مانده بدن حیوانات و یا گیاهان متلاشی شده در خاک تشکیل می شوند. در این میان تاثیر مواد و جانوران زنده ای که درون خاک زندگی می کنند، من جمله برخی کرم های حلقوی بعد از هر بارندگی نیز به تعداد زیاد در خاک مشاهده می گردند، در تشکیل این مواد هـیومینی غیر قابل انکار است چنانچه چارلز داروین ( نظریه پرداز معروف تکامل تدریجی ) قبلا به تاثیر این جانداران بسیار مفید در بارور کردن خاک اشاره کرده بود. زیرا مواد هیومینی براحتی هضم نمی شوند دانشمند معروف پریا نیشنیکوف، بر تاثیرات گیاهان و درختان بر ساخت مواد هیـومین در خاک اشاره کرده است. برای گیاهان و درختان، شکسته شدن ساختار مواد هو موسی بر اثر وجود میکرو ارگانیزم های همزیست است. مواد هیومین موجود طبیعی، بسیار کم در طبیعت از لحاظ بیولوژیکی و شیمیایی فعال هستند زیرا در ترکیب ساختار آنها فلزات موجود درخاکها که مانع آزادی عمل آنها به صورت طبیعی می شوند و جذب آنها را به خودی خود برای گیاهان و درختان غیر ممکن می کنند، لذا برای جذب بیشتر آنها توسط گیاهان و درختان، این مواد را به روش های بیوشیمیایی فعال می کنند تا قابلیت انحلال آنها در آب بیشتر شود و در نهایت به راحتی جذب گیاه گردند. مواد فعال کننده که برای شکستن ساختار مولکولی بزرگ این مواد و تبدیل آنها به مولکول های ریز قابل استفاده می شوند، بعد از اضافه کردن محلولی، از مولکول شکسته شده، و جدا می گردند و بنابراین، این مواد کودی می توانند از طریق روزنه های گیاه و غشاء نازک آنها جذب و مورد استفاده گیاه واقع گردند.

محلول پاشی درختان پسته با استفاده ازکودهای حاوی اسیدهای آمینه در بازه های زمانی مشخص تاثیرات زیادی در افزایش عملکرد درختان پسته دارد. به نظر می رسد که اسیدهای هیومیک ترکیبات آلی باعث کاهش خشک شدن سریع قطرات محلول غذایی در سطح برگ شده که نهایتا می تواند در جذب بیشتر عناصر غذایی نقش داشته باشد. از طرفی، محلول پاشی اسیدهای هیومیک در دراز مدت، تجمع بیشتر مواد فتوسنتزی را ترغیب و کارایی بیشتر آنها را از محلول پاشی پنجم به بعد باعث می گردد که از طریق افزایش مقدارقند و کاهش پوسیدگی، نقش مثبتی در کیفیت محصول تولید شده دارد (http://www.civilica.com/Paper-SSCI09-SSCI09_109.html ). میزان مصرف بسته به کاتالوگ شرکت سازنده کود مایع حاوی اسید آمینه می باشد ولی معمولا محلولپاشی برگی به نسبت 1 تا 2 در1000 (تکرار بفاصله حد اقل دو هفته) توصیه می شود. این مقدار می تواند به 2-3 مرحله در طول دوره تقسیم شود . اولین زمان مصرف بهتر است در اواخر زمستان در هنگامی که شکوفه دهی آغاز میشود انجام شود، سومین مرحله استفاده در تابستان است. تجربیات شخصی بنده اثبات کرده که کودهای حاوی اسید آمینه بالای 20 درصد در صورت تکرار محلول پاشی اثرات بسیار شگرفی روی بازدهی درختان پسته دارند. اسیدهای هیـومیک برای مناطق نسبتا خشک مانند مناطق پسته کاری مهم می باشند چون در فعال کردن میکروارگانیسم های موجود در خاک کمک زیادی می کنند. میکرو هیـومات ها در مناطق کم آب و نسبتا خشک به گیاه کمک می کنند تا طول دوران رشد زیادی را داشته باشد. متاسفانه به دلیل آشنایی کم کشاورزان و تولید کنندگان محصولات کشاورزی به ویژه پسته کاران با کودهای آلی هنوز استفاده رایج از این نوع کودها، در مناطق روستایی متداول نشده است. امروزه استفاده از کودهای شیمیایی به دلیل آثار مخرب و زیانبار آنها بر روی محیط زیست در حال منسوخ شدن است. به صورت اجمال فواید استفاده از کودهای حاوی آمینو اسیدها در باغهای پسته عبارتند از:

1- افزایش فعالیت میکروارگانیسم های مفید خاک از جمله Acrobacter sp.  Pseudomonas sp. ،Bacillus. Azomonas sp. , Agrabacterium sp..

2- افزایش جذب عناصر غذایی میکرو و ماکرو برای گیاه در انواع خاک و شرایط محیطی

3- آزاد کردن ترکیبات معدنی فیکس شده در خاک

4- افزایش ظرفیت تبادلات کاتیونی خاک و افزایش جمعیت توده میکروبی خاک

5- افزایش توسعه ریشه گیاه و رشد و تکامل

6- افزایش قابلیت سنتز(پروتین وکربن هیدرات) گیاه و متابولیسم

7- افزایش قابلیت زراعی خاک و مقاومت آن در برابر باکتری ها و قارچ های بیماریزا و علف های هرز

8- کاهش مصرف کودهای شیمیایی و سموم کشاورزی

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۱٢:۳۱ ‎ب.ظ روز ۱۳۸٩/۱٠/٢٥
تگ ها :

مدیریت کوددهی عناصر ماکرو درختان پسته در سالهای پربار و کم بار

 

جذب، توزیع و ذخیره سازی عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم در سال های پربار و کم بار درختان بارور پسته

نوشته: مهدی کریمی زارچی - مرکز ملی تحقیقات شوری- پاییز1387

انتخاب و خلاصه شده توسط: مهندس محمد جمالیزاده

دانستن این مطالب به ما کمک می کند تا کودهای شیمیایی مورد استفاده در باغهای پسته را به مقدار مناسب و در زمان مناسب مصرف کنیم

1- میزان نیتروژنی که در سال های پربار وکم بار توسط درختان بارور پسته از خاک جذب می شود مشابه می باشد. بنابراین میزان کود نیتروژنی که در سالهای پربار مصرف می شود باید مشابه سالهای کم بار باشد.

2- درختان سال کم بار بخش قابل توجهی از نیتروژن مورد نیاز خود را در مرحله رشد بهاره جذب می کنند. بنابراین بهتراست بخش بیشتری از ازت مصرفی در درختان سال بار در اوایل بهار مصرف شود. با توجه به اینکه درختان سال پربار بخش زیادی از نیتروژن مورد نیاز خود را در مرحله پر شدن دانه جذب می کنند بهتر است بخش قابل توجهی از نیتروژن مورد نیاز درختان سال پربار در مرحله پرشدن دانه انجام پذیرد.

3- میزان فسفر جذب شده در درختان سال کم بار حدود 30 درصد بیش از فسفر جذب شده در سال پربار است. بنابراین کوددهی فسفری باید به نحوی باشد که کودهای فسفری در سالهای بی باری نیز برای گیاه قابل جذب باشد. مقدار فسفر برداشت شده در درختان سال پربار 6 برابر فسفر برداشت شده در درختان سال کم بار است.

4- بیشترین میزان جذب فسفر در مرحله پرشدن دانه اتفاق می افتد لیکن در سالهای کم بار سهم جذب بهاره فسفر افزایش می یابد. جذب فسفر در مرحله پس از برداشت کاملا متوقف می شود.

5- در سال کم بار 46 درصد محتوی فسفر گیاه به منابع ذخیره ای اختصاص می یابد. این درحالی است که بخش قابل توجهی از فسفر در درختان سال پربار از طریق برداشت میوه ها از سیستم تولید خارج می شود.

6- جذب پتاسیم در درختان سال پربار بیش از دو برابر پتاسیم جذب شده در درختان سال بار است. بنابراین شایسته است میزان مصرف پتاسیم در درختان سال پربار بیش از درختان سال کم بار باشد.

7- تقریبا تمام پتاسیم در مرحله پر شدن دانه جذب می گردد. بنابراین بهتر است مصرف کودهای پتاسه در زمانی انجام گیرد که در مرحله پرشدن دانه برای گیاه قابل جذب باشد.

8- میزان ذخیره نیتروژن و پتاسیم پس از سال کم بار به ترتیب 7 و 2 برابر میزان ذخیره آنها پس از سال پربار است. پتاسیم و نیتروژنی که در طول سال کم بار جذب گردیده اند در اندمهای چوبی تجمع یافته و جهت رشد میوه، برگ و ساقه ها در بهار مصرف می شود.

 

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۱٠:٢٠ ‎ب.ظ روز ۱۳۸٩/۱٠/٢٤
تگ ها :

استفاده از روغن ولک (Volk Oil) برای مبارزه با آفات درختان پسته سود یا زیان؟

استفاده از روغن ولک (Volk Oil) برای مبارزه با آفات درختان پسته سود یا زیان؟

 

تهیه و تنظیم: مهندس محمد جمالیزاده کارشناس ارشد گیاهپزشکی

روغن های کشاورزی مورد استفاده برای مبارزه با آفات گیاهی دارای تنوع نسبتا کمی هستند. روغن ولک شناخته ترین روغن و پرکاربرد ترین روغن ها در بین کشاورزان پسته کار است و متاسفانه در سالیان اخیر شیوع فراوانی پیدا کرده است. اغلب کشاورزان پسته کار به جای استفاده از تجربیات و نظرات کارشناسان امر گیاهپزشکی از روی نادانی و لجبازی و گاها چشم و هم چشمی و بدون فکر در مورد عواقب کاربرد یک ماده رو به استفاده از مواد مختلف به روش آزمون و خطا می کنند. سالهای سال است که ما داد می زنیم که روغن ولک برای درختان پسته بسیار مضر و کشنده است اما کشاورزان نفهم از روی جهل و خودخواهی سال به سال به مصرف بیشتر روغن ولک بر روی شاخ و برگ درختان پسته روی آورده اند. برخی گزارشات وجود دارد که مصرف روغن ولک در اواخر فصل زمستان و اوایل بهار موجب تسریع گلدهی، یکنواخت شدن رشد و افزایش کمیت و کیفیت محصول در درختان پسته می شود. بنا به برخی گزارشها کاربرد روغن ولک می تواند رکود جوانه را بشکند و بنابراین می تواند محصول زودتر به ثمر دهی برساند. در این رابطه یعنی مزایای استفاده از روغن ولک بنده چون تخصصی در امر باغبانی ندارم ترجیح می دهم که بحثی در این ارتباط نداشته باشم. اما سوال اساسی اینجاست آیا سود استفاده از روغن ولک به زیانهای کاربرد آن در باغهای پسته می چربد؟ اگر خواهان پیدا کردن جواب هستید ادامه مطلب را پی گیری کنید. روغن های ولک مورد استفاده در بازار مصرف متاسفانه از کیفیت بسیار پایینی برخوردار هستند. گزارشات و مشاهدات غیر قابل انکار نشان می دهند که پالایشگاههای تولید کننده مشتقات نفتی از جمله روغن ها، متاسفانه بی کیفیت ترین روغن هایی که به کار استفاده در خودرو و سایر مصارف مهم نمی آیند به کارخانجات تولید کننده سموم کشاورزی فروخته و این کارخانجات با اضافه کردن رنگ زرد به این گونه روغن ها آنها را به عنوان روغن ولک روانه بازار کرده و کشاورزان نادان روی به خرید و استفاده از روغن های ولک می کنند. روغن های ولک در بهترین کیفیت موجود که در بازار ایران وجود ندارد حاوی حدود 80 درصد پارافین هستند که تقریبا غیر قابل تجزیه در محیط هستند. باقیمانده روغن های ولک روی شاخ و برگ درختان پسته به هیچ وجه تجزیه پذیر نیستند و در دراز مدت موجب خشک شدن و مرگ قطعی درختان پسته خواهند شد. اثرات کوتاه مدت استفاده از روغن های ولک در باغهای پسته عبارتند از توقف رشد و مخصوصا خشکیدگی سرشاخه ها. استفاده از روغن های ولک در سالهای اولیه موجب شکاف پوست تنه درختان و خروج شیره گیاهی از تنه، فعال شدن جوانه های خفته بر روی شاخه های اصلی و ایجاد شاخه های فرعی ناموزون و نابجا و نهایتا سرخشکیدگی این شاخه ها خواهد شد. توجیه بسیاری از فروشندگان سودجو و کشاورزان به اصطلاح روشنفکر برای فروش و مانور بیشتر این است که روغن ولک به خوبی روی آفاتی که روی شاخه ها وجود دارند مخصوصا شپشکها یا سپرداران  را می پوشاند و تخم کش است و موجب خفه شدن و از بین رفتن آفات می شوند. سوال اصلی اینجاست که اگر روغن های ولک روی آفات به خوبی می نشینند و آنها را خفه می کنند آیا روی روزنه های ظریف و میکروسکوپی پوست درختان و لایه های بیرونی درختان نخواهند نشست؟ از طرف دیگر روغن های باقیمانده روی شاخ و برگ در اثر تابش شدید  خورشید به شدت موجب افزایش دادن دما در شاخ و برگ شده و باعث انهدام روزنه ها و پوست درختان پسته می شوند اخیرا محققین مرکز تحقیقات پسته در رفسنجان ماده ای به نام چرما-13 تولید کرده اند که محلول پاشی آن روی درختان هیچ گونه ضرری برای درختان ندارد و به خوبی می تواند جای روغن ولک را پر کند اما متاسفانه مافیای سم و کود در ایران نمی خواهد با این واقعیت کنار بیاید که باید روغن های ولک را از چرخه تولید بیرون کند.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۳:٠٦ ‎ب.ظ روز ۱۳۸٩/۱٠/۱٧
تگ ها :

باز هم مشکلات صنعت پسته کاری کرمان

 

باز هم مشکلات صنعت پسته کاری کرمان

تهیه و تنظیم: مهندس محمد جمالیزاده تاج آبادی-کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی

Jmlzdh_mhmmd@yahoo.com

استان کرمان متشکل از شهرهای پسته خیزی مانند رفسنجان، سیرجان، زرند، کرمان و توابع اطراف است. روی هم رفته این شهرها بزرگترین تولید کننده و صادر کننده پسته در دنیا محسوب می شوند. با توجه به این که حدود 90 درصد باغات پسته در دو دهه اول انقلاب احداث شده اند و امروزه جزو باغات بارور محسوب می شوند نیاز اساسی به عناصر پرمصرف و کم مصرف دارند. با توجه به دستنخورده بودن زمین در اوایل برداشت محصول پسته در 10 الی 12 سال پیش محصول بسیار خوب و قابل توجهی از باغات پسته استحصال می شده است اما به مرور زمان با برداشت هر ساله، خاک زمین های پسته کاری تقریبا در تمام مناطق استان کرمان از عناصر اصلی تهی شده است. از طرف دیگر مصرف بیش از اندازه و غیر قابل توصیه کودهای شیمیایی ساختار و بافت خاک را به هم است وموجب شده خاک کیفیت لازم را نداشته باشد. در حال حاضر تقریبا 90 درصد باغات پسته از مشکل کمبود میکروالمانها رنج می برند اما متاسفانه بیشتر باغداران از این موضوع اطلاع چندانی ندارند. مشکل اصلی کشاورزان ارایه کودهای شیمیایی یارانه دار از طرف دولت بدون توجه به نیاز زمین های پسته کاری است. سالیانه هزاران تن کود شیمیایی یارانه ای از قبیل اوره، سوپرفسفات، سولفات پتاسیم، فسفات- نیترات و نیترات آمونیوم و... بین کشاورزان از طرف شرکت خدمات حمایتی کشاورزی پخش می شود. شرکت خدمات حمایتی  کشاورزی از طریق تعاونی های یا شرکت های به اصطلاح خودگردان مبادرت به پخش کودهای یارانه دار می کند و کشاورزان بدون توجه به نیاز واقعی خاک و صرفا به خاطر اینکه شرکت کود یارانه ای آورده یا ارزان بودن و یا چشم و هم چشمی مبادرت به استفاده از کودهای شیمیایی می کنند. کودهای شیمیایی به شدت موجب از بین بردن بافت خاک و افزایش شوری شده است. اکنون در بسیاری از درختان ما تنش شوری را داریم و در برخی مواردی تنش شوری  به حدی است که موجب خشک شدن و مرگ درختان شده است. در 99 درصد از خاکهای پسته کاری استان کرمان ما حداقل در 20 سانتی متری اول پروفیل خاک مسمومیت فسفر داریم اما متاسفانه اکثر این کشاورزان از این امر آگاه نیستند و به مصرف خود سرانه کودهای فسفاته از جمله سوپر فسفات تریپل و منو و دی فسفات می پردازند که متاسفانه باعث فیکس شدن(غیر قابل جذب شدن) میکروالمنتهایی مانند مس، روی و آهن در خاک شده است و این امر باعث تشدید ضعف و زردی درختان شده است. امروزه شدت ضعف کشاورزان به حدی است که کودهای سوپر فسفات را امسال با قیمت 14 هزار تومان و دی آمونیوم را با قیمت حتی تا 25 هزار تومان خریداری می کنند اما بدبختانه خبر ندارند که به دست خود کار را خراب تر می کنند. متاسفانه و با کمال تعجب شرکتهایی که مسوول توزیع کودهای یارانه ای و مدیرعاملین آنها که اکثرا فارالتحصیل رشته های کشاورزی هستند به علت ضعف اطلاعاتی و یا عمدا به علت احتکار و فروش کودهای زمستانه( سوپرفسفات یا دی آمونیوم) با غیر نادیده گرفتن اصول فنی و علمی مبادرت به توزیع این گونه کودها می کنند. از مشکلات عمده دیگر تغذیه ای درختان وجود کمبود بسیار شدید عنصر پتاسیم در پسته کاریهای استان کرمان است به نحوی که 99 درصد زمینها از کمبود شدید پتاسیم رنج می برند. تا 2 الی 3 سال پیش کشاورزان از این موضوع حیاتی با خبر نبودند و زیر بار هم نمی رفتند که از کودهای پتاسیمی مانند سولفات پتاسیم(کود کشکی) استفاده کنند. اما به مرور به انها ثابت شد که کودهای پتاسیمی بهترین کودها برای درختان پسته هستند. از طرف دیگر کشاورزی نوین بر پایه میزان عملکرد بر واحد سطح برنامه ریزی شده است اما متاسفانه کشاورزان پسته کار به جای افزایش عملکرد در واحد سطح به فکر افزایش دادن مساحت زیر کشت هستند که این چیزی جز اتلاف منابع نیست. کشاورزان خرده پایی هستند که میزان برداشت آنها و یا میزان درامد آنها در سال شاید به چندین برابر افرادی برسد که سطح زیر کشت بسیار بالاتری دارند اما راندمان لازم را ندارند. ما وظیفه خود می دانیم که هشدار دهیم و آگاه کنیم کشاورزان و مسولین را از فاجعه خشکیدن و از بین رفتن درختان پسته که با وضع کنونی متاسفانه بسیار نزدیک به نظر می رسد. اما باید گوش شنوایی باشد که بشنود و پند گیرد نه اینکه به سخره گیرد.

 

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۱٠:۳٦ ‎ق.ظ روز ۱۳۸٩/۱٠/۱٢
تگ ها :

آیا با روش سنتی پسته کاری و پسته داری مقرون به صرفه است؟

آیا با روش سنتی پسته کاری و پسته داری مقرون به صرفه است؟ 

مهندس محمد جمالیزاده (دانش آموخته کارشناس ارشد مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران)

در سالیان اخیر با توجه به خشکسالی ها و آفات و امراض متعدد به خوبی ثابت شده که کشاورزی سنتی جز ضرر چیز دیگری عاید کشاورزان پسته کار نخواهد کرد. درختان پسته همچون آدمیزاد موجوداتی زنده اند و نیاز های خاص خود را دارند. از زمان رونق پسته کاری درمناطقی مانند استان کرمان زمین یا خاک و همچنین آب تلمبه های کشاورزی از کیفیت نسبتا مطلوبی برخوردار بوده اند اما به مرور زمان شرایط خاک و آب به سرعت رو به تغییر گذارده است و سال به سال بر خرابی ساختار یا بافت خاک و همچنین کیفیت آب کشاورزی افزوده شده است. متاسفانه کشاورزان در طول سالیان متمادی که از خاک باغهای پسته خوشه چیده اند توجه خاصی به افزودن و بالانس عناصر برداشت شده از خاک نداشته اند. از طرف دیگر بنابرتجربه دیگران کودها و موادی مانند زغال سنگ و غیره به خاک اضافه نموده اند که موجب بدتر شدن کار شده است. کودهای فسفاته و نیتراته در بسیاری از نقاط موجب مسمومیت خاک شده است و عوارضی مانند سرخشکیدگی درختان را به دنبال داشته است. کمبود عنصر پتاسیم به شدت موجب غفلت کشاورزان واقع شده که در واقع کلید حل بسیاری از مشکلات غذیه ای درختان است. کمبود عناصر میکرو به ویژه روی(Zn)، آهن(Fe ) و ... بلا استثنا در تمام باغهای پسته مشاهده می شود. آب در بیش از 90 درصد مناطق به شدت قلیایی شده است و مشکلات خاص خود را به وجود آورده است. افزودن بیش از حد کودهای کشاورزی مانند اوره و نیتراتها و فسفاتها باعث کاهش کیفیت خاک و شوری آن شده است. تنش شوری در بسیاری از باغهای پسته مشاهده می شود. خلاصه کلام با این وضع در سالیانی نچندان دور دیگر اثری از پسته و پسته کاری در استان کرمان نخواهد بود. اما آیا علاجی می توان کرد؟ جواب این است که برای هر مشکلی راه حلی وجود دارد اما در درمان زمان بسیار مهم خواهد بود. لابد همه این ضرب المثل را شنیده ایم نوش دارو بعد از مرگ سهراب فایده ای ندارد. اما راه حل تمام این مشکلات دست کشیدن از کشاورزی سنتی و رجوع به روشهای نوین و مقرون به صرفه است. کشاورزی سنتی روز به روز باعث بدتر شدن وضع می شود. مساله دیگری که بسیار مهم است میزان خرجی است که کشاورزان برای محصول خود انجام می دهند. تجربیات شخصی بنده نشان داده که بسیاری از کشاورزان متاسفانه همیشه می خواهند خوشه از باغها بچینند بدون اینکه خرجی کنند. این بسیار خنده آور است که کشاورزی سالیانه 120 میلیون تومان پول از فروش محصول پسته خود عایدش شود ولی حاضر نیست 5 میلیون تومان خرج درختان بیچاره کند. در جایی من خواندم که پسته کاران ایالات متحده آمریکا حدود یک چهارم پول حاصل از فروش محصول خودشان را خرج درختان پسته می کنند اما پسته کار ایرانی فقط می خواهد از درخت خوشه بچیند بدون خرج کردن برای درخت بی زبان؟ به نظر من درختان پسته در مناطقی مانند کرمان معجزه بسیار مهمی از خود نشان می دهند که بدون کمترین هزینه ای از طرف مالکان خود باز هم محصول می دهند و کلا به حیات خود ادامه می دهند. مشکلات پسته کاری با استفاده از تکنولوژی های جدید قابل حل خواهند بود. بسیاری از کمبودها، سرخشکیدگی ها و مشکلات تغذیه ای با استفاده از روش هایی مانند محلول پاشی و تزریق به تنه (Trunk injection) می توان حل کرد.  در مورد آب آبیاری و کیفیت آن می توان با روش مغناطیسی کردن آب و ایجاد روش های آبیاری نوین مانند بابلر مشکل را حل کرد. تجربیات نشان داده که درختان پسته بسیار کم توقع هستند و با کوچکترین توجه سودهای زیادی را نصیب صاحبان خود می کند اما با شرایط فعلی درختان از بین خواهن رفت. سم پاشی ها باید هماهنگ صورت گیرند. سم پاشی انفرادی مشکلی را در دراز مدت حل نخواهد کرد. چرا ما شرکتهایی فعال نباید داشته باشیم که سم پاشی های لازم را در وقت مناسب و در مقیاس وسیع انجام دهند.

 

 

 

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۱۱:۱٦ ‎ق.ظ روز ۱۳۸٩/۱٠/۱٠
تگ ها :

دریافت کد وضعيت آب و هوا


  FEED