مسمومیت کلر(Cl) در باغات پسته

مسمومیت کلر(Cl) در باغات پسته

نوشته: مهندس محمد جمالیزاده-کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی

Email: jmlzdh_mhmmd@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

خاک مناطق خشک و نیمه خشک مانند شرایط استان کرمان و باغات پسته دردسرهای متعدد، پیچیده و خاص خود را دارد. یکی از دردسرهای عمده تجمع املاح مضر به مرور زمان در لایه های مختلف خاک در باغات پسته است. تجمع املاح مضر مانند کلر (Cl) متاسفانه به یک مشکل بسیار جدی تبدیل شده است. نمک ها موجب افزایش دادن فشار اسمزی در ناحیه ریزوسفر ریشه پسته می شوند و گاها کاملا حیات درختان و نهالهای پسته را متاسفانه تحت الشعاع خود قرار می دهد. یونهای متعددی در تشکیل نمکها دخالت دارند از جمله کلسیم، منیزیوم، پتاسیم، سدیم، کربنات ها، بیکربناتها، کلرورها، سولفاتها و نیتراتها و همچنین کلر(Cl). عنصر کلر عنصر مضری است که متاسفانه در حال حاضر با توجه به افت کیفیت چاههای کشاورزی در مناطق پسته خیز(بدلیل افزایش عمق) علاوه بر خاک از طریق آب هم به محیط ریزوسفر ریشه وارد می شود و موجب اضمحلال ریشه درختان پسته به مرور زمان شده است. همانطور که اشاره شد ورود عنصر مضر کلر (Cl) از طریق آب آبیاری متاسفانه بر خلاف تصور عموم بیشترین سهم را در افزایش دادن غلظت یون کلر در ناحیه ریزوسفر ریشه را دارا می باشد. مطالعات و شواهد بدیهی خاکشناسی این نکته را به اثبات می رساند که مسمومیت به شوری در درختان پسته رابطه مستقیم و بسیار نزدیکی با غلظت عنصر کلر(Cl) در خاک دارد و افزایش این عنصر شوری خاک را شدیدا تشدید می کند. افزایش شوری متاسفانه میزان محصول و حتی سلامتی خود درختان را شدیدا تحت تاثیر قرار می دهد. عوامل متعددی دست به دست هم می دهند تا مسمومیت کلر(Cl) در باغات پسته بوجود آید از جمله آب حاوی درصد بالای کلر که توسط آبیاری به محیط ریشه دسترسی پیدا می کند و همچنین زهکشی ضعیف یا عدم زهکشی مخصوصا در زمین هایی که خاک بسیار سخت است و بعد از آبیاری کلوخه های بزرگ تشکیل می شود. ذکر این نکته قابل توجه است که بر خلاف تصور عموم آبیاری با روش غرقابی بسیار کارساز تر از روش آبیاری قطره ای یا بابلر در جهت رفع مسمومیت به کلر است. در بسیاری از نقاط پسته خیز کالیفرنیا که سیستم های آبیاری بصورت تحت فشار و بابلر است برای بهبود مسمومیت به کلر(Cl) به خصوص در زمستان تا دو نوبت آبیاری غرقابی انجام می شود. کلر قابل جذب توسط ریشه پسته که متاسفانه ایجاد مسمومیت می کند Cl- است. البته در بسیاری از نقاط کمبود به عنصر کلر(Cl) در بسیاری محصولات دیده می شود ولی در شرایط خاکی استان کرمان بهیچ وجه چنین مشکلی وجود ندارد. ذکر این نکته بسیار ضروری است که کود کلرور پتاسیم(Kcl) که متاسفانه سالیان سال است که از طرف سازمانهای دولتی بعنوان کود پتاسه بمصرف می رسد ضررهایش بسیار بیشتر از منافع آن است و شوری خاک را فوقالعاده بالا می برد. در پروژه ای که توسط محمدی و صداقتی (1387) از محقیقین محترم مرکز تحقیقات پسته کشور انجام شده مشخص شده که میزان عنصر کلر در برگ رابطه مستقیمی با میزان شوری آب دارد و هر قدر شوری آب بیشتر باشد میزان مسمومیت به کلر در برگها بالاتر است. این تحقیقات نشان داد که اگر میزان عنصر کلر در آب آبیاری اگر بیشتر از 175 میلی اکی والانت باشد رشد نهالهای پسته کاملا متوقف می شود. نکته جالب در مورد مسمویت کلر و سدیم در برگهای درختان پسته این است که مسمومیت شدید به صورت تدریجی در برگها بوقوع می پیوندد به بیان ساده تر سال به سال با توجه به افزایش شوری آب و خاک و جذب یونهای مضر برغلظت یونها در برگ تاثیر می گذارد و آن را افزایش می دهد و نهایتا تا جایی که غلظت یونهای مضر به حدی می رسد که موجب بروز علامت مسمومیت شوری در درختان پسته می شود. بعبارت دیگر تنش شوری بر خلاف تصور بسیاری دفعی ایجاد نمی شود بلکه تدریجی است. کوددهی در باغات پسته تاثیرات بسیار مهمی بر تشدید یا کاهش مسمومیت به کلر(Cl) می گذارد. با توجه به اینکه مسمومیت به کلر(Cl) در درختان پسته در اثر افزایش فشار اسمزی محلول خاک اتفاق می افتد حتما باید کودی استفاده کنیم که حتی الامکان باعث افزایش فشار اسمزی محلول خاک نشود و بتواند آن را کاهش دهد. نکته قابل تاملی که باید در مورد عنصر پتاسیم(K) یادآوری کرد این است که اگر چه در شرایط خاک استان کرمان و باغات پسته بشدت به عنصر پتاسیم نیاز وجود دارد اما مصرف بیش از اندازه کودهای پتاسه خود باعث افزایش شوری در محلول خاک، افزایش میزان جذب کلر و نهایتا تشدید مسمومیت شوری می شوند. البته کودهای پتاسه بویژه سولفات پتاسیم به میزان قابل قبول و نه بیش از حد موجب بهبود مسمومیت به کلر و تنش شوری می شوند اما مصرف بیش از حد و غیر استاندارد باعث افزایش شوری خواهد شد قطعا. بسیار باعث تاسف است که مسمومیت به کلر(Cl) و بور(B) در بسیاری از موارد تومان اتفاق می افتند و از نظر فیزیکوشیمیایی این دو عنصر بسیار مشابه هم عمل می کنند و در برگ درختان پسته هر دو مسمومیت به وفور مشاهده می شود و بسته به بیشتر بودن غلظت یون B- یا Cl- علایم مسمومیت بور و مسمومیت کلر مشاهده می شوند. مطالعات نشان داده که اگر مقدر کلر(Cl) در عصاره اشباع خاک بیشتر از 10 میلی اکی والانت در لیتر باشد نشانه های مسمومیت به کلر بروز پیدا می کنند. در گیاهان باغی مانند پسته چون ایجاد گیاهان مقاوم به کلر(Cl) که در گیاهان زراعی مرسوم است (از طریق روش های مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی) امکان پذیر نیست بهترین راه استفاده از کودهای پتاسیمی مخصوصا سولفات پتاسیم است اما نه به میزان فوق العاده بالا. البته باید واریته هایی در پسته موجود باشند که به مسمومیت کلر مقاوم باشند که متاسفانه در کشور عزیزمان ایران کار در خور توجهی روی این قضیه صورت نگرفته است. به نظر می رسد اساسی ترین را در رفع مسمومیت درختان به عنصر کلر اصلاح آب چاههای کشاورزی و گزینش و ترویج استفاده به واریته های مقاوم به مسمومیت به کلر(Cl) و آبیاری سنگین در زمستان شستن ناحیه اطراف ریشه باشد. در مورد اثرات کلر بر تشدید بیماری های گیاهی در پسته نکات جالبی وجود دارد از جمله اینکه شدت و میزان بیماری سرخشکیدگی که بیماری پسیلومایسزی معروف است. رابطه مستقیمی با میزان مسمومیت کلر و سدیم و غلظت آنها در خاک دارد. در مورد بیماری گموز به نظر می رسد که رابطه معکوس باشد که متاسفانه تحقیق مستدلی در این زمینه وجود ندارد به بیان ساده تر در زمینهای با میزان غلظت بالای کلر و سدیم گموز کمتر مشاهده می شود که البته در حد فرضیات تجربی است و باید روی این موضوع به صورت دقیق و علمی بررسی صورت گیرد. به امید بهبود شرایط صنعت در حال فروپاشی پسته و توجه بیشتر مسولین به طلای سبز ایران یعنی پسته.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٥:٠٥ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٠/۸/۳٠
تگ ها :

کودهای فرآوری شده پلت (pellete) در باغات پسته

کودهای فرآوری شده پلت (pellete) در باغات پسته

نوشته: مهندس محمد جمالیزاده- کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی

Email: jmlzdh_mhmmd@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

کودهای فراوری شده دامی سابقه ای حدودا 12-13 ساله در باغات پسته دارند. و با گذشت زمان بازار خوب و قابل توجهی در مناطق پسته خیز پیدا کرده اند. و سال به سال بر مصرف آنها افزوده می شود. از نظر تاریخچه اولین بار یکی از شرکتهای داخلی شروع به ساخت و توزیع این گونه کودها در سطح استان کرمان کرد و بنابر اطلاعات موثق تنها شرکتی است که گواهی ثبت اختراع در مورد این گونه کودها دارد. این کودها معمولا با فرمتهای 25 کیلویی و پلت شده در بازار وجود دارند البته فرمهای گرانوله و پودری هم درصدی از بازار را در اختیار دارند. نام های متفاوتی در نقاط مختلف بر روی این کودها گذارده شده است من جمله کودهای چرخی-لوله ای و....... ذکر این نکته ضروری است که این کودها حتی با کمترین درجه از کیفیت بسیار بهتر و کارسازتر از کودهای شیمیایی هستند که توسط نهادهای دولتی توزیع می شوند. لااقل اگر سودی نمی رسانند ضرری هم برای خاک و درختان ندارند(بر خلاف کودهای شیمیایی). این گونه کودهای مزایای زیادی دارند از جمله 1-سریع الجذب هستند 2-الودگی در خاک ایجاد نمی کنند 3-غنی شده هستند یعنی تقریبا تمام نیازهای درختان را برآورده می کنند و اگر کود باکیفیتی باشد نیازی به افزودن هیچ گونه عنصر ماکر و میکرویی نیست 4-کاربرد آنها راحت است و براحتی می توان در باغ مصرف شوند 4-کمک زیادی به بهبود شرایط خاک می کنند چون حاوی کودهای دامی هستند و ....... بهرروی در یک جمله می توان گفت که اینگونه کودها هم کار کودهای دامی را می کنند و هم کار کودهای شیمیایی را. اما باید دقت کرد که بعلت اهمال مسولان دست اندکار و کم بودن آگاهی کشاورزان بازار فوق العاده آشفته ای در مورد این کودها درست شده است و متاسفانه بعلت تکنولوژی ساخت پایین، ایندسته کودها براحتی توسط افراد و کارخانه های مختلف ساخته شده و وارد بازار می شوند. فقط یک mixer می خواهد به علاوه کودهای مرغی و شیمیایی و مخلفات دیگر. چند سالی است که بعلت بازار داغ اینگونه کودها در نواحی پسته خیز کرمان اینگون کودها را از کشورهای دیگر مانند هلند، ترکیه، امارات متحده، لبنان و.....وارد می کنند و بعنوان کود هلندی در بازار بفروش می رسانند. برندها و مارکهای مختلف کودی خارجی چند سالی است که بازار وجود دارند و البته برخی برندها کارآیی فوق العاده بالایی داشته اند و عملکرد قابل قبولی در باغات پسته از خود نشان داده اند. با گذشت زمان و وجود بازار خوب کودهای هلندی و خارجی در سطح استان بسیاری بفکر کپی برداری و تقلب افتاده اند و کارگاههای زیادی مخصوصا در استان یزد درست شده و کود هلندی درست می کنند! ! بسیار باید دقت و تامل کرد که تقریبا وجود کود خارجی و هلندی با کیفیت در بازار صفر است بعلت وجود تحریم ها از سوی بسیاری از کشورها از جمله کشورهای اتحادیه اروپا وجود کود هلندی یا اروپایی با کیفیت از نظر من مردود است. بسیار قابل تامل است که اگر کودی هم از خارج و بندرعباس بارگیری می شو د این کود در هلند پر نشده و ممکن است در لبنان یا امارات پر شده باشد که مسلما کیفیت چندانی ندارد و کشاورزان بهتر است بفکر باشند و فریب افراد متقلب را نخورند چون من وظیفه دارم که حقیقت را بیان کنم و روشنگری های لازم را انجام دهم. در مورد کیفیت کودهای تولید داخل هم باید تحقیقات زیادی انجام داد و به هر کودی نمی توان اعتماد کرد. در حال حاضر دهها کارخانه تولید کورهای آلی یا پلت شده در استان های کرمان و یزد و صدها کارخانه در خارج از استان وجود دارند که کود پلت تولید می کنند. باید جنس را شناخت و آنالیز کرد تا خدای نکرده سرمان کلاه نرود. مهمترین نکته در کارآ بودن یک جنس که همان کود باشد سابقه تولید و حسن سابقه است. باید دقت کنیم که کودهایی نخریم که فقط یکسال در بازار وجود دارند و سال بعد اثری از آنها نیست. بازدید از کارخانه و مشاهده از پروسه تولید می توان کمک شایانی به ما در فهم کیفیت یک کود کند. نگاه به پوشش یا ظاهر یک کود نمی توان معیار مناسبی برای کیفیت آن باشد. تبلیغات پر زرق و برق هم همینطور. برای پی بردن به کیفیت کودهای موجود در بازار می توان از هر برند چند کیسه خرید و در یک سال آزمایش کرد و نتیجه را دید و این تجربه می تواند موثرترین و کارساز ترین روش شناخت یک کود با کیفیت باشد. باید کاملا هوشیار و مراقب بود بازار بسیار آشفته است و بازار کودهای تقلبی داغ داغ و متاسفانه بیشتر کشاورزان نااگاه هستند و وظیفه ما کارشناسان کشاورزی این است که بهترین و با کیفیت ترین کود را به کشاورزان معرفی کنیم. والسلام

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۱۱:٠۱ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٠/۸/٢٢
تگ ها :

توزیع کودهای جدید (به اصطلاح بیولوژیکی) توسط سازمان های دولتی و توهین به شعور کش

توزیع کودهای جدید (به اصطلاح بیولوژیکی) توسط سازمان های دولتی و توهین به شعور کشاورزان پسته کار

تهیه و تنظیم:مهندس محمد جمالیزاده-کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی

Email:jmlzdh_mhmmd@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

قبل از هر سخنی باید یاد آوری کرد که مطالب این گفتار قصد متهم کردن فرد، سازمان و هیچ ارگان حقیقی و حقوقی را ندارد و صرفا دیدگاه شخصی نویسنده می باشد. ذکر این نکته ضروری است که رشته اصلی من در دانشگاه biological control بوده و کاملا با این مقوله آشنایی دارم و حرفی بدون منطق نخواهم نوشت. استفاده از مواد بیولوژیکی چه برای مبارزه با آفات و بیماری های مختلف گیاهی و چه برای مصارف دیگر از جمله کودهای بیولوژیکی سالیان زیادی است که در کشورهای توسعه یافته مرسوم است و شیوه ای تقریبا قدیمی محسوب می شود. در بسیاری از کشورهای توسعه یافته از نظر کشاورزی مبحث استفاده از کودهای بیولوژیکی و کاهش مصرف کودهای شیمیایی یک بحث جدی است و سرمایه گذاری های کلانی در این پروژه ها شده و حتی در اتحادیه اروپا در یکی از کشورهای اسکاندیناوی مرکز تحقیق و توسعه بسیار عظیمی راه اندازی شده و اعتبارات و بودجه های کلانی به این امر اساسی یعنی تولید کودهای بیولوژیک اختصاص یافته است. جایگزین کردن کودهای بیولوژیک به جای شیمیایی مد نظر سیستمداران قرار گرفته است. در ایالات متحده نیز چنین مراکزی تاسیس شده و کار تحقیق و تولید کودهای بیولوژیک را سالیان سال است که شروع کرده اند. در این کشورها مقررات بسیار سختی در جهت استفاده از کودهای شیمیایی و غیر بیولوژیکی وضع شده و قیمت محصولات organic یعنی محصولات کشاورزی که توسط کودها و سموم بیولوژیک تولید شده اند گاه تا چندین برابر محصولاتی است که از طریق کودهای غیربیولوژیک پرورش یافته اند. در ایالات متحده دهها محصول بیولوژیک منجمله کودهای بیولوژیکی تولید شده و به مصرف بازار می رسند. در ایران و مناطق پسته خیز اخیرا به جای کودهای شیمیایی کودهای بیولوژیک به کشاورزان می دهند که البته جای بحث بسیار زیادی دارد که سعی می کنیم مختصر به آن بپردازیم. نکته اساسی در کاربرد یک محصول بیولوژیکی که بسیار مورد توجه کارشناسان است بحث دورنما یا آینده استفاده از این محصولات است. هیچ تضمینی وجود ندارد که این باکتریها یا قارچهایی که در کودهای بیولوژیک ایرانی بکار می روند خودشان در آینده دردسر درست نکنند. برای تولید یک محصول مانند کود بیولوژیکی در ایالات متحده سالها زمان مصرف می کنند تا اثرات جانبی یا side effect چنین کودی کاملا بی خطر ارزیابی شود و بعد از آن مجوز مصرف از طرف وزارت کشاورزی ایالات متحده صادر می شود اما در ایران فقط چند تا باکتری و قارچ که معلوم نیست از کجا پیدا شده اند را با ظاهری فریبنده به دست کشاورزان بیچاره می دهند بعنوان کود بیولوژیکی. بسیاری از قارچ ها و باکتری هایی که در داخل این جور کودها وجود دارند برای تکثیر و فعالیت نیاز به رطوبت بالای 70 درصد دارند شما فکر کنید در مناطق و خاکهای خشک مناطق پسته خیز که دوره آبیاری تا 3 و 4 ماه می رسد و خود درختان در مضیقه آبی هستند چه جور این کودها می توانند بازدهی داشته باشند. کارآیی کودهای بیولوژیک حاوی میکرو ارگانیسم ها در مناطق پسته خیز بیشتر به یک جک یا فکاهی می ماند و این مطلب را تداعی می کند که اندیشه ای در پس اینگونه طرحها نیست و فقط می خواهند به مقامات بالاتر گزارش بنویسند که ما مصرف کودهای شیمیایی را در مناطق پسته خیز پایین آورده ایم و کودهای بیولوژیک توزیع کرده ایم. در مورد کیفیت و نحوه مصرف اینگونه کودها هم ماجراهای مضحک اما ملال اوری از دید بنده وجود دارد که به ان می پردازیم. متاسفانه بسیاری از کودها سموم و بسیاری از نهاده های کشاورزی تولید داخل از کیفیت بسیار پایینی برخودارد هستند و تجربیات نشان داده در مورد کودها بخصوص وضع واجعه بارتر است. کودهای بیولوژیکی برای تولید تکنولوژی خاص و پروسه تولید اختصاصی وپیشرفته ای دارند که در اختیار کشور عزیزمان ایران نیست و بنابراین بسیار بعید است که کود بیولوژیکی با کیفیتی در بازار وجود داشته باشد. در مورد بسیاری از کودهای بیولوژیک دستور این است که مثلا یک کیلو یا نیم کیلو از این کود را در 100 لیتر آب حل کنیم و محلول حاصل را روی کودهای دامی بپاشیم. محلول پاشی باغات پسته هم با ایندسته از کودها هیچ بازدهی مثبتی نداشته و نخواهد داشت به دلایل مختلف که جای بحث آن در این مجال نیست. کسی پیدا نمی شود بگوید ای احمقی که این دستوالعمل را برای پسته نوشتی تو اصلا درخت پسته رو دیدی؟ نحوه آبیاری پسته را میدونی؟ درختانی که ریشه های آنها چندین متر توسعه یافته و تمام سطح باغات را در برگرفته می توان با پاشش محلول کود بیولوژیکی روی کودهای دامی کف باغ احیا کرد؟ آیا به عقل و منطق می خورد؟ ممکن است در مورد گیاهان زراعی صادق باشد مثلا گندم یا برنج و یونجه. اما در شرایط اسفناک ساختمان و رطوبت خاک در مناطق پسته خیز اثر بخشی کودهای بیولوژیکی به یک جک بی مزه می ماند تا به واقعیت. البته ماجرا مضحک تر این هم هست و در برخی دستوالعمل ها بیان شده که چاله ای در حد عمق و طول مثلا 4 یا 5 ساتنی متری در کف باغ پسته دارای درختان تنومند 30 ساله ایجاد کنیم و سپس چند قطره یا میلی لیتر محلول کود بیولوژیک را به آن اضافه کنیم. گذشته از آن آیا اصلا برای تهیه کودهای بیولوژیکی در مناطق پسته خیز نیاز سنجی عناصر صورت گرفته؟ بنظر شما کود بیولوژیکی حاوی فسفر یا فسفر ساز در خاک بدرد مناطق پسته خیز می خورد؟؟ واقعا اوضاع صنعت پسته اسفناک است و مشتی دزد و مفت خور فقط کشاورزان را سر کیسه می کنند به اسم دکتر و مهندس کشاورزی که البته کشاورزان ممکن است برای یکبار فریب بخورند اما مسلما برای دفعات بعد کاملا هوشیار و بیدارند. به امید سرافرازی و سربلندی کشور عزیزتر از جانمان ایران.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٥:۳۸ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٠/۸/٩
تگ ها :

ضرورت استفاده از گچ خام برای اصلاح خاک و رفع مسمومیتها در باغات پسته

 

 ضرورت استفاده از گچ خام برای اصلاح خاک و رفع مسمومیتها در باغات پسته

نوشته: مهندس محمد جمالیزاده- کارشناس ارشد گیاهپزشکی

Email:jmlzdh_mhmmd@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی از نویسنده باشد

کاربرد گچ خام در باغات پسته یکی از بحثهای کلیدی در موفقیت و بازدهی بیشتر باغات پسته در استان کرمان محسوب می شود. کیفیت اب بشدت کاهش یافته و تجمع عناصر مضری مانند بور(B)، کلر(Cl)، سدیم(Na) و بیکربناتها در آب آبیاری و خاک و همچنین EC فوق العاده بالای آب و خاک موجبات مسمومیت های شدید در باغات پسته شده است. متاسفانه کمبود کلسیم Ca در تقریبا تمامی باغات پسته استان مشاهده می شود البته با شدت و ضعف در نواحی مختلف. کمبود کلسیم در درختان همیشه دلیل بر این نیست که کلسیمی در خاک وجود ندارد بالعکس درخاکهای مناطق خشک و نیمه خشک  کلسیم نسبت به سایر عناصر غذایی به مقدار بیشتری در محلول خاک وجود دارد اما فقط وجود آن در خاک و بافتهای گیاه و برگ  دلیل براینکه محدودیتی از نظر آن وجود ندارد نیست و باید مطمئن شد که آیا عنصر مذکور در گیاه از تحرک مناسبی برخوردار بوده و آیا قادر به انجام وظیفه خود می باشد یا خیر. بنابراین کمبود کلسیم بخصوص در میوه ها که بیشتر از بقیه اندامهای گیاه به کلسیم نیاز دارند باعث عارضه می شود. از جمله عوارض کمبود کلسیم در درختان پسته عارضه لکه پوست استخوانی در دانه های پسته می باشد. کمبود کلسیم در درختان پسته بیشتر کیفی بوده و در نتیجه اثرات متقابل با عناصر دیگر یا عدم انتقال مناسب در گیاه اتفاق می افتد. اضافه کردن گچ به خاک باغات پسته از یک طرف موجب اصلاح خاک و کاهش مسمومیت های کلر(Cl)، سدیم(Na) و بور(B) خواهد شد و از طرف دیگر کمبود کلسیم را در درختان جبران خواهد کرد. در مورد مسمومیت ها ذکر این مطلب ضروی است که متاسفانه بسیاری از مهندسین بیسواد مسمومیت ها را با کمبودهای عناصر میکرو به خصوص کمبود مس(Cu) اشتباه می گیرند که البته علایم بسیار شباهت دارند بهم مخصوصا مسمومیت به بور(B) که متاسفانه بسیار شیوع یافته است. گچ چون در فرمول خود (CaSo4H2O) هم فرم سولفاته و هم عنصر کلسیم   را با هم دارد برای خاکهای مناطق پسته خیز استان کرمان بسیار مفید است. به نظر می رسد گچ خام هر ساله باید به باغات پسته اضافه شود تا بازدهی مناسبی داشته باشیم. همانظورکه قبلا اشاره شد کلسیم موجود در خاک با عناصر مضر به خصوص سدیم در جذب توسط درختان رقابت می کند و خوشبختانه پیروز می شود و به همین دلیل مسمومیت ناشی از سدیم و کلر به مرور با اضافه کردن گچ به باغات برطرف خواهد شد. در مورد مسمومیت به بور(B) نیز این مطلب صادق است. نکته مهم در کابرد گچ خام در باغات و بازدهی و رفع مسمومیت به شوری این است که گچ باید به صورت کامل با خاک مخلوط شود و الزامی است که حتما بعد از هر آبیاری زیر و رو کردن خاک یا گاوآهن کردن اتفاق بیفتد. نکته مهم و جالب در مورد اثرات گچ در خاک این است که تاثیر مثبت کاربرد گچ خام در افزایش محصول ممکن است تدریجی باشد و سال به سال بیشتر شود چون واکنش گچ خام به صورت تدریجی است و تاثیر مفید ان سال به سال افزایش پیدا می کند. اگر گچ خام با کودهای دامی و ماسه بادی و همچنین کودهای نیتروژنه و پتاسه با فرم سولفات مانند سولفات امونیوم و سولفات پتاسیم مخلوط و توسط چالکود یا کانال برداری سراسری در اختیار ریشه درختان قرار گیرد تاثیرات بسیار خوبی در عملکرد و بازدهی درختان پسته خواهند گذاشت. گچ خام نتنها در اصلاح ساختار خاک بشدت تخریب شده مناطق پسته خیز مهم است بلکه همانطور که قبلا اشاره شد در رفع کمبودهای کلسیم(Ca) و گوگرد(S) نیز بسیار کارساز خواهد بود. در مورد مناطق پسته کاری ایالات متحده هم گچ ماده ای بسیار پرکاربرد است و هر ساله به باغات اضافه می شود. دادن گچ به باغات پسته ایالات متحده تا آنجا مهم است که ماشین الات و ادوات ویژه ای برای کاربرد و افزودن گچ به باغات تعبیه و طراحی شده است. علاوه بر این در سیستم های آبیاری تحت فشار و بابلر که در ایالات متحده مرسوم است افزودن گچ به آب و سیستم یک شیوه مرسوم است. خوشبختانه در کشور عزیزمان ایران و مخصوصا نواحی پسته خیز گچ خام ماده ای فراوان و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است و توصیه بر این است که حتما هر ساله به خاک باغات اضافه شود. چه در زمینهای با بافت سبک و شنی و چه در زمین های با بافت سنگین کابرد گچ بسیار کارساز است. در مورد میزان مصرف و فرمول استفاده از گچ در باغات پسته متاسفانه مطلبی نمی توان نوشت چون جزو رموز و فنون کوزه گیری ما است.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٤:٢٩ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٠/۸/۸
تگ ها :

دریافت کد وضعيت آب و هوا


  FEED