عدم تامین نیاز سرمایی درختان پسته در سال زراعی جاری-قسمت دوم

عدم تامین نیاز سرمایی درختان پسته در سال زراعی جاری-قسمت دوم

نوشته: محمد جمالیزاده-کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی

عضو انجمن پسته ایران

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

همانطور که قبلا اشاره شد درختان پسته باید در زمستان سرما ببینند تا رشد نرمالی در فصل رشد داشته باشند. در واقع نیاز سرمایی مقدار سرمایی است که اگر درخت در زمستان و پاییز دریافت کند رشد متعادلی در بهار خواهد داشت. سرد شدن هوا بصورت اتوماتیک موجب حفاظت جوانه ها  درختان در زمستان می شود چون موجب القای مکانیزم خواب در جوانه ها می شود. وقتی جوانه ها به خواب عمیق در زمستان می روند گرم شدن ناگهانی هوا در برخی از روزهای زمستانی موجب بیدار شدن جوانه ها نخواهد شد. بیدار شدن جوانه ها زمانی اتفاق می افتد که ما چندین روز متوالی گرمای مناسب داشته باشیم. متاسفانه امسال در برخی از نقاط گزارشاتی رسید از جانب برخی از دوستان که در اوج زمستان و گرم شدن ناگهانی هوا بمدت چندین روز متوالی برخی از درختان نر شروع به حرکت کرده بودند (متورم شدن گره ها در درختان نر!!). متاسفانه در سال اخیر سرمای چندانی در بسیاری از نقاط پسته خیز ایران مشاهده نشده است و این مصیبت بزرگی است. دماهایی که در مورد مطالعات نیاز سرمایی درختان مورد استفاده قرار می گیرند در درختان مختلف متنوع و متفاوت هستند و در مورد درختان پسته برخی دماهای 7 درجه سانتی گراد و پایین تر را بعنوان نشانه و نقطه بررسی نیاز سرمایی در نظر می گیرند. دماهای زیر صفر درجه سانتی گراد و بالای 7 درجه سانتی گراد برای تامین نیاز سرمایی پسته بر اساس برخی از رفرنس ها مردود هستند و تاثیری در تامین نیاز سرمایی ندارند! در برخی از مدلها مانند مدل یوتا Utah دماهای بالایی مانند 12و نیم درجه سانتی گراد هم بعنوان دماهای موثر در رفع نیاز سرمایی برشمرده می شوند! دماهای بالای 15 و نیم درجه سانتی گراد در طول دوره بررسی نیاز سرمایی تاثیرات منفی روی تامین شدن نیاز سرمایی دارند. نکته ای که در مورد نیاز سرمایی در درختان میوه وجود دارد این است که سرما دیدن درختان و تامین نیاز سرمایی بصورت پشت سر هم در طی چندین روز نمی تواند اتفاق بیفتد و بنابراین تامین نیاز سرمایی پیوسته نیست بلکه متناوب است. مدلهایی که برای برآورد نیاز سرمایی مورد استفاده قرار می گیرند مختلف هستند و هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند مانند مدل یوتا Utahکه در واقع اولین بار برای درختان هلو در آمریکا مورد استفاده بود اما این مدل در پسته ایران هم مورد استفاده قرار گرفته و مدلی معتبر بحساب می آید. نیاز سرمایی در واریته های مختلف درختان پسته متفاوت هستند! در کولتیوارهای مختلف پسته نیاز سرمایی از 450 تا 1100 ساعت بین 0 تا 7 درجه سانتی گراد محاسبه شده است!! محاسبه نیاز سرمایی در درختان پسته بعلت پیدیده غالبیت انتهایی (ّfinal dominance) شدید در درختان پسته دشوار است. غالبیت انتهایی موجب کم شدن جوانه های جانبی یا side buds در پسته می شود!! یکی از نکات بسیار مهمی که باید در احداث باغات جدید و کاشت رقم در یک نقطه بکر باید مد نظر باشد تامین شدن نیاز سرمایی برای رقم یا واریته ای است که می خواهیم کشت کنیم بعنوان مثال در منطقه ای مانند استان قزوین که زمستان و کاهش دمای خوبی در طول فصل خواب درختان داریم واریته اکبری می تواند واریته مناسبی باشد چون مشکلی از نظر تامین نیاز سرمایی ندارد!. معمولا در مناطق مختلف پسته خیز ایران پیوندهای بومی بنوعی خودشان را با اقلیم منطقه سازگار کرده اند!! و یکی از این سازگاریها تامین شدن نیاز سرمایی درختان است!! در مناطقی که زمستانهای ملایم وجود دارد بهتر است از واریته های پسته ای استفاده شود که نیاز سرمایی کمتری دارند و این نکته بسیار مهمی است. بیدار شدن جوانه ها در درختان یا buds’ awakening و پایان  دوره خواب جوانه ها در واقع رابطه ای است میان CU (chilling unit) ، CH (chilling hours) و growing degree hours (GDH). بر اساس مطالعات انجام شدن توسط دکتر جوانشاه و همکاران (2006) در منطقه رفسنجان واریته کله قوچی دارای پایین ترین مقدار نیاز سرمایی (600 ساعت) ارزیابی شد. در این مطالعه واریته اکبری دارای بالاترین مقدار نیاز سرمایی یعنی 1200 ساعت بود! بر اساس مطالعاتی که آقای دکتر حکم آبادی و همکاران در دامغان انجام دادند (2009) نیاز سرمایی ارقام شاهپسند و خنجری دامغان حدود 700 ساعت ارزیابی شد. نیاز سرمایی و تامین شدن آن در طول فصل خواب درختان یکی از پیچیدگی های این درخت پر رمز و راز است که متاسفانه بسیاری از کشاورزان آن را جدی نمی گیرند!! سالهایی که نیاز سرمایی تامین نشده سالهای خوبی از نظر محصول دهی نبوده اند. تقریبا بصورت قاطع می توان گفت در اکثر مناطق پسته خیز ایران در استانهای مختلف امسال (سال 94) نیاز سرمایی تامین نشده است و متاسفانه زمستان بسیار ملایم و کم سابقه ای داشته ایم یکی از دوستان کشاورز به بنده می گفت مهندس بارندگی نخواستیم کاش حداقل سرما و خنکی باشد!! در جستار بعدی به راه حل خواهیم پرداخت و حداقل کاری که باید کشاورزان سریعا انجام بدهند چون زمان برای غلبه نسبی بر مشکل بسیار مهم است!!

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٩:٠٥ ‎ق.ظ روز ۱۳٩۳/۱۱/٢٤
تگ ها :

عدم تامین نیاز سرمایی درختان پسته در سال زراعی جاری

عدم تامین نیاز سرمایی درختان پسته در سال زراعی جاری

نوشته: محمد جمالیزاده-کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی

عضو انجمن پسته ایران

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

نیاز سرمایی یا chilling requirement به مقدار سرمای مورد نیاز قابل تامین در فصل خواب درختان (پاییز و زمستان) برای رشد بهینه و نرمال در فصل بهار و تابستان اطلاق می شود. گیاهان مختلف از جمله درختان مختلف دارای نیاز سرمایی متفاوت هستند. در حقیقت نیاز سرمایی آنقدر مهم است که تولید بهینه گل و میوه در درختان بستگی به تامین مناسب نیاز سرمایی در زمستان و پاییز دارد. در پاییز و زمستان دوره خواب درختان شروع می شود. پایین آمدن دما بعد از فصل باردهی در تابستان بمرور موجب ریختن برگها و آغاز دوره خواب درختان می شود. برخی از علایم خواب درختان واضح هستند مانند ریختن برگها و کم شدن فعالیت روشی و...برخی از علایم شروع دوره خواب در درختان درونی هستند و با چشم قابل مشاهده نیستند و در واقع شامل فعل و انفعالاتی می شود که تغییرات درونی نام دارند. این تغییرات درونی شامل تغییرات هورمونی و آنزیمی و ... در درختان می شوند. درختان پسته دارای 2 نوع جوانه رویشی (V.B) و جوانه زایشی (P.V) هستند. در دوره خواب درختان و بیدار شدن درختان در فصول مختلف سال تغییرات مهم و اساسی در محتوی هورمونی جوانه ها اتفاق می افتد. در هنگام خواب درختان در شروع فصل خواب درختان هورمونهای تحریک کننده Stop می شوند. در حقیقت نیاز سرمایی یا chilling requirement در درختان پسته رابطه بسیار مهمی با تعادل هورمونی و رشد بهینه زایشی و رویشی در درختان پسته دارد. بازدارنده ها یا Inhibatores و افزایش دهنده ها Promoters که اغلب هورمونی هستند رابطه بسیار جالبی با نیاز سرمایی و تعادل رشد زایشی و رویشی در درختان پسته دارند! هنوز بصورت کاملا دقیق ارتباط بین تامین و یا عدم تامین نیاز سرمایی با بازدارنده ها و افزایش دهنده ها مشخص نشده است. عدم تامین نیاز سرمایی در درختان پسته در طول فصل خواب موجب نابهنجار شدن گلدهی و تولید خوشه و میوه و کلا بهم خوردن تعادل رشد رویشی و زایشی خواهد شد. زمستانهای ملایم و گرم بهیچ وجه مناسب درختان پسته نیستند! متاسفانه در سال زراعی اخیر سرمای چندانی در بیش از 90 درصد مناطق پسته خیز ایران وجود نداشته است و با توجه به وجود گره های زایشی فراوان در بسیاری از نقاط پسته خیز احتمال برخورد به مشکل بسیار زیاد است. تامین نشدن نیاز سرمایی چیز بی سابقه ای نبوده است و در برخی از سالها وجود داشته است. در سال زراعی اخیر مسلما بسیاری از واریته ها به مشکل عدم تامین نیاز سرمایی برخورد خواهند کرد بخصوص واریته های بادامی (اکبری، احمد آقایی و ....). متاسفانه در مورد درختان فندقی هم نیاز سرمایی امسال تامین نشده است و امسال یک سال خوب و نرمال محصول دهی نیست!! برای مطالعه و بررسی نیاز سرمایی در درختان پسته از مدل های مختلفی استفاده می شود و بسیاری از این مدلها مانند مدل یوتا  در حقیقت پیاده سازی شده از روی سایر درختان میوه هستند اما این مدلها مدل های مناسب و قابل قبولی برای برآورد نیاز سرمایی در درختان پسته هستند. متاسفانه برآورد نیاز سرمایی بر اساس مدل یوتا و دو مدل دیگر داده های جالبی در مورد تامین نیاز سرمایی در امسال در منطقه رفسنجان و کرمان نشان نمی دهند (گزارشات مرکز تحقیقات رفسنجان و کرمان که بنده از آقای دکتر حکم آبادی دریافت کردم)!! کل نیاز سرمایی تامین شده امسال حدود 700 برای کرمان و 650 برای رفسنجان بوده است!! مدل های مختلف نیاز سرمایی مدل های جالبی هستند و متنوع!! مانند مدل یوتا و یا Alabama و..... در مورد مدل Alamaba برای برآورد نیاز سرمایی درختان سیب در منطقه آلابامای ایالات متحده نیاز سرمایی درختان سیب بین 800 تا 1100 ساعت دمای 45 درجه یا کمتر از 45 درجه فارنهایت ارزیابی شده است و یا در مورد درختان گیلاس بالای 1000 ساعت دمای 45 درجه و یا زیر 45 درجه فارنهایت در مدل Alabama مورد نیاز است. وقتی نیاز سرمایی درختان در طول فصل خواب درختان تامین شود بیدار شدن جوانه ها و شکستن خواب آنها در شروع فصل بهار و گرم شدن هوا بصورت تدریجی انجام می شود و رشد بهینه و نرمال خواهد بود. در برابر نیاز سرمایی در درختان میوه یک واحد دیگری وجود دارند بعنوان نیاز گرمایی یا Heat unit یا Growing degree hour!!. نیاز گرمایی بصورت خلاصه GDHS نامگذاری می شود. در واقع GDHS نقطه مقابل نیاز سرمایی یا chilling requirement است!! بصورت خلاصه GDHS مقدار گرمایی مورد نیاز در طول فصل رشد برای رشد بهینه درختان از جمله درختان پسته است. هنوز بصورت دقیق اندازه گیری ها در مورد درختان پسته در مورد GDHS حداقل در ایران وجود ندارد. در مورد درختان هلو نیاز به 10000 تا 13000 دمای 41 درجه فارنهایت و بیشتر وجود دارد تا 50 درصد شکوفه ها باز شوند!! ارتباطات پیچیذه آنزیمی و هورمونی در مورد GDHS و chilling requirement وجود دارد!! بر همکنش نیاز سرمایی و گرمایی در درختان میوه موجب عملکرد مطلوب در درختان خواهد شد و در سالهایی مانند امسال که نیاز سرمایی تامین نشده است مشکلات زیادی وجود خواهد داشت. در قسمتهای بعدی بیشتر به نیاز سرمایی و راه علاج آن خواهیم پرداخت!! توصیه اکید به علاقه مندان صنعت پسته این است که مطالب بعدی را حتما دنبال کنند.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٧:٢٤ ‎ق.ظ روز ۱۳٩۳/۱۱/٢۱
تگ ها :

وضعیت رقت بار کارگاههای تولید کننده سموم و کودهای کشاورزی در ایران

وضعیت رقت بار کارگاههای تولید کننده سموم و کودهای کشاورزی در ایران

نوشته: محمد جمالیزاده-کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی

عضو انجمن پسته ایران

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

کشاورزی در ایران یک بخش فراموش شده و رو به افول است و بهانه اصلی برای نابودی تدریجی کشاورزی در ایران خشکسالی است. متاسفانه در سالهای ترسالی هم وضعیت کشاورزی ایران چندان وضعیت خوبی نبوده است. عملکردها در محصولات کشاورزی مختلف از مینینمم عملکردها در دنیا نیز پایین تر است و با وضعیت بالا بودن هزینه های تولیدی در واقع کشاورزی به صرفه در مورد بسیاری از محصولات نیست و کشاورزان از جیب می خورند!! یکی از مشکلات همیشگی در کشاورزی ایران کیفیت بسیار پایین نهاده های کشاورزی (کود سموم ماشین آلات و ادوات و....) در ایران است. بخصوص در مورد سموم و کودهای کشاورزی وضعیت رقت بار است. کودهایی که از طرف نهاد های به اصطلاح موجه و با سوپسید به کشاورزان عرضه می شوند در بیش از 90 درصد موارد دارای کیفیت بسیار نازلی هستند!!. در واقع خاک معمولی از نظر وجود عناصر ماکرو و میکرو بارها از برخی از کودهایی که در اختیار کشاورزان قرار می گیرد قویتر است. در واقع در برخی از نقاط علاوه بر اینکه کودهای فاقد کیفیت در میان کشاورزان توزیع می شود در واقع از سوی دیگر کودهایی در برخی از مناطق توزیع می شوند که اصلا نیاز خاصی به آنها وجود ندارد (گل روی گل!!). بسیاری از کشاورزان قید استفاده از کودهای شیمیایی را بکل زده اند و روی به استفاده از کودهای حیوانی برای تغذیه درختان آورده اند از بس کودهای موجود در بازار با کیفیت هستند!!. در دولتهای قبل از دولت ریس جمهور محبوب جناب احمدی نژاد (پاک ترین دولت تاریخ ایران!!) سازمان برنامه و بودجه ای وجود داشت که در مورد طرحهای کلان کشاورزی هم نظر و بحث میان کارشناسان صورت می گرفت و حتی دفتری بنام دفتر کود سم در سازمان برنامه و بودجه وجود داشت که حداقل نظارتی روی تولید کود و سموم کشاورزی در ایران داشت ولی با توجه به متلاشی کردن سازمان برنامه و بودجه توسط پاک ترین دولت تاریخ ایران!! وضعیت بمراتب اسفبارتر شد و با پیگیری های دولت جدید و احیای تدریجی سازمان مدیریت و برنامه ریزی قرار است دفتر کود و سم این نهاد هم دوباره راه اندازی شود هر چند با پایین آمدن قیمت نفت مشکل بودجه ای برای دولت فعلی وجود دارد اما  جای امیدواری بسیار است. بهر روی در حال حاضر نظارت قابل قبولی روی تولید کودها و نهاده های کشاورزی در ایران وجود ندارد. شخصا هیچ گزارشی از بازدید فلان مسول بازرسی از فلان کارخانه تولید کننده نهاده های کشاورزی ندیدم. در واقع بسیاری از کارخانجات تولید کننده کارخانه نیستند و کارگاه سرهم بندی هستند!! لیبل خارجی و بسیار شکیل و زیبا و اروپایی ولی چیز خاصی داخل قوطی ها نیست و فقط کلاهبرداری و شیادی است!!. بنده نمی دانم جواب کشاورزان و پولی را که بابت خرید کود و سموم بی کیفیت و آشغال می دهند را که باید بدهد!! هر محصول خارجی با کیفیتی که در بازار مصرف جا افتاده باشد و طرفدار داشته باشد سریعا توسط کارگاههای تولید کننده سرهم بندی می شود و وارد بازار مصرف!! در مورد بسیاری از سموم این اتفاق افتاده است ماننده سم Movento و ....در مورد کودهای محلولپاشی اوضاع بمراتب اسفناک تر است. Made in Holland واژه ای بود که شخصا در بازدید از یک کارگاه تولید کننده کودهای محلولپاشی در یکی از استانها دیدم که باعث تاسف و شگفتی است. البته این چیز جدیدی نیست و شخصا بارها و بارها از چنین کارگاههای سرهم بندی بازدید  داشته ام و دارم. من تاکید کرده ام که بنده اعتقادی به استفاده از کودها و سموم تولید داخل ندارم البته با همه احترامی که برای تولید کنندگان قایلم. بسیاری از کارخانجات تولید کننده کود و سموم کشاورزی اینقدر هزینه های تولیدشان بالا است که برایشان صرف نمی کند جنس مرغوب تولید کنند و مجبورند آشغال تولید کنند و بریزند تو بازار!! البته نمی شود تمام کارخانجات تولید کننده کودها و سموم کشاورزی در ایران و زحماتی که می کشند نادیده انگاشت اما ایندست از کارخانجات انگشت شمارند!!. بهر روی کلاهبرداری ها در بازار نهاده های کشاورزی در ایران بیشمارند. کودها و سموم بی کیفیت یکی از دلایل اصلی افت عملکرد در باغات پسته ایران هستند. حتی در بسیاری از موارد ایندسته از کودها و سموم نتنها کیفیتی ندارند و سودی به درخت نمی رسانند بلکه درختان را به نابودی تدریجی سوق می دهند. کودهای پلیت مرغی و ....که بازار مصرفشان داغ شده در واقع هیچ تکنولوژی پیچیده ای ندارند و با یک دستگاه میکسر و آت و آشغال و چند کارگر می توان به تولید کود پلیت پرداخت و با چاپ گونی های بسیار شکیل و لیبل عالی آن را بعنوان بهترین جنس با بهترین آنالیز وارد بازار کرد. تکنولوژی تولید کودها و سموم شیمیایی در ایران و خارج از ایران اصلا با هم قابل مقایسه نیست!! بازار پر است از اجناس بنجل و بی کیفیت و خوش بحال کسانی که می توانند چشمانشان را ببندند و کیسه ها را پر از پول بکنند!!. متاسفانه بسیاری از بهره برداران و کشاورزان فریب می خورند و پولهای خود را صرف خریدن اجناسی می کنند که ارزش چندانی برای درختان پسته ندارند. متاسفانه بودجه چندانی برای نظارت مستمر بر تولیدکنندگان نیست و اگر هم باشد راههای دور زدن بسیار است!! پس بهترین راه این است که کشاورز آگاه باشد و اجناس بنجل را نخرد!! اعتماد به حرف این و آن نکند و دنبال افراد دلسوز باشد تا سرش کلاه نرود. به امید فردایی بهتر برای صنعت پسته ایران.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٦:٤٤ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۳/۱۱/۱۱
تگ ها :

باز هم درد دل

باز هم درد دل

نوشته: محمد جمالیزاده-کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی

عضو انجمن پسته ایران

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

با پوزش از همه دوستان و عزیزانی که وبلاگ را دنبال می کنند. بعلل مختلف چند وقتی نتوانستم به گذاشتن مطلب در وبلاگ بپردازم یعنی وقت چندانی نبود. از همه دوستان و عزیزانی که ایمیل دادند بینهایت سپاسگذارم. مطلبی که می خوام باز کنم در ارتباط با شیوه های مختلف باغداری پسته در نقاط مختلف پسته کاری کشور عزیزمان ایران است. بارها تاکید شده توسط بنده و سایر دلسوزان که روش های مدیریتی که در باغات پسته ایالات متحده استفاده می شوند تمام و کمال قابل تقلید و استفاده در باغات پسته ایران نیستند هر چند بازدید از باغات پسته آمریکا می تواند بسیار مفید باشد و برخی از روش ها قابل استفاده. باغات پسته در کالیفرنیا در ناحیه مشخص و ایالت کالیفرنیا احداث شده اند و تقریبا در مرز مشخص اقلیمی و جغرافیایی قرار دارند. هر چند که در برخی از ایالت های امریکا هم پسته کاری رونق یافته است از جمله  ,..Arizona. پسته کاری در ایران در استانهای مختلف ایران وجود دارد. هر استانی که حاشیه کویری داشته باشد قابل پسته کاری و باغداری پسته است از استان خراسان بزرگ بگیرید تا سمنان و یزد و کرمان و اصفهان و فارس و سیستان و بلوچستان و .....جدیدا هم استانهای جدیدی به این لیست اضافه شده اند از جمله استان لرستان و...وقتی که صحبت از پسته آمریکا می شود صحبت از یک ایالت با امکانات وسیع و روشهای تقریبا مشابه باغداری در تمام باغات است. نحوه هرس، کوددهی، آبیاری، بافت خاک، نحوه پیوند، نحوه برداشت محصول و بسیاری از اعمال باغبانی مهم پسته در کالیفرنیا در تمامی باغات تقریبا  یکسان و کاملا علمی است. UCB1 بعنوان پایه خوب و برگزیده پسته در کالیفرنیا مورد تایید همگان است و شکی در خوب بودن این رقم پسته در ایالات متحده وجود ندارد اما آیا UCB1 می تواند در شرایط باغات ایران دوام بیاورد و بازدهی داشته باشد؟ درختان UCB1 دارای سیستم آبیاری منظم و دقیق است بصورتی که هیچ گاه رطوبت اطراف ریزوسفر درخت یا محیط اطراف ریشه از حد ظرفیت زراعی (فیلد کاپاسیتی) پایین نمی آید و این در حالی است که بهترین بازه زمانی آبیاری درختان پسته در ایران که در برخی از نقاط پسته کاری ایران وجود دارد 20 روز است و حتی درختان در برخی از نقاط پسته خیز استان کرمان دوره آبیاری به 90 روز می رسد. بنابراین تکثیر و پروریدن UCB1 آورده شده از آمریکا و کشت آن یک حماقت محض است که بسیاری از مدعیان به این سمت رفته اند!! باید بسمت پایه ها و ژرم پلاستهای بومی رفت. ذخایر ژنتیکی و ژرم پلاست پسته در ایران بسیار متنوع و تقریبا در دنیا نامبر وان است و هیچ کشور پسته خیزی این جور ذخیره ژنتیکی پسته مانند ما ندارد. ما بجای شناسایی و تکثیر ذخایر بومی و ژنتیکی خودمان پایه ای را بنام UCB1 از آمریکا آورده ایم و بعنوان پایه برتر به کشاورزان معرفی می کنیم که ابدا صحیح نیست و در واقع شیوه ای ملا نصر الدینی است مانند یکی از دوستان عزیز خراسانی بنده که می خواست با دادن کود و ماسه بادی به نهالهای پسته ای که هنوز کشت نشده بودند محصول آنها را 3 برابر کند البته از روی نا آگاهی!! در اقلیم پسته خیز ایران وجود دارند پایه هایی ناشناخته که بسیار مقاومند و بازدهی بسیار زیادی در شرایط سخت کم آبی و شوری و ...دارند اما باید بودجه ای باشد که بشود روی این پایه ها کار کرد نیست و اگر وجود داشته باشد نیروی متخصص دلسوزی وجود ندارد. مقایسه و تقلید از کشورهای دیگر در بحث پسته امری کاملا اشتباه است و بهترین روش این است که ما روش ها را با شرایط ایران تطبیق بدهیم. حتی در مورد استانهای مختلف هم معذوریتها و روش ها بسیار متنوع و جالب هستند. یک قانون در انتخاب هر چیزی وجود دارد و آن این برگزیدن افراد و اشخاص و پیوندها و کلا هر چیز بومی است یا حداقل دارای کمترین مسافت با منطقه مورد نظر ما باشد. UCB1 رقمی که از هزاران کیلومتر آنطرفتر از کالیفرنیای آمریکا آمده آیا می توان چاره ساز ما باشد بنظر من هرگز!! متاسفانه شایعات در مورد این رقم بسیار زیاد است بهر روی نمی شود بر اساس شایعات تصمیم گیری کرد ولی شخصا ترجیح می دهم از پیوندهای بومی ایران و حتی منطقه ای خوب استفاده کنم تا UCB1. در مورد بسیاری از روش های دیگر هم نمی شود قانون کلی نوشت. مثلا در بسیاری از کتب بحث چالکود بعنوان بهترین روش کوددهی در باغات پسته برشمرده شده است و از دیدگاه بنده چالکود جایگاه چندانی در پسته کاری ایران در بیش از 90 درصد باغات ندارد. برخی از روش های مندآوردی که در برخی از باغات پسته استفاده می شود بسیار مضحک هستند و دوستی به تمسخر می گفت آمریکاییها باید از ما تقلید کنند در پسته کاری با این کشاورزان نابغه ای که ما داریم مثلا پاشیدن انغوزه یا واجبی یا  پهن الاغ  و گاو و ... برای مبارزه با شیره خشک یا پسیل پسته!! یا کشاورزی می گفت آقای مهندس سم پاشی چیز خوبی نیست و ما درختان پسته خودمان را به سم عادت نمی دهیم و این در حالی بود که آفات از سر تا پای درختان رقص بریک می دادند!!  در مورد بسیاری از باغات پسته در نقاط مختلف پسته خیز ایران روش ها می توانند بسیار متغییر باشند و نمی شود نسخه ای واحد و حتی فرمولی واحد نوشت. فرمول محلولپاشی و سم پاشی در باغات پسته پرآفت و داغون واقع در منطقه ایکس با فرمول آن در باغات رو به راه و خوب استان ایگرگ باید با هم فرق کند. روش های هرس، آبیاری، مبارزه با آفات و بیماریها، و .....مسلما در استانهای مختلف پسته خیز ایران با هم فرق می کنند. یک کود یا سم ممکن است در یک منطقه قابل توصیه باشد و در منطقه دیگر غیر قابل توصیه و این توصیه ها بسیتگی به نظر متخصصین دارد. وقتی کارشناسی باغات را مدیریت می کند که فرق درخت ماده با درخت نر را نمی شناسد باید هم مزرعه بهترین مزرعه باشد و عملکردهای چند صد تنی در هکتار داشته باشد!! میزان عملکرد  در باغات پسته در شرایط نسبتا نرمال در ایران حداقل 1500 کیلو پسته خشک در سال آور یا on است و این در حالی است که باغاتی در ایران وجود دارند که عملکرد در هکتار به 1000 کیلو پسته تر در هکتار هم  در سال آور نمی رسد و این رکورد جالبی است!! از 2 هکتار زمین پسته ای کشاورزانی وجود دارند که یکسال در میان صدها میلیون تومان درآمد دارند و این در حالی است که در برخی از نقاط استان کرمان هکتارها هکتار زمین به اصطلاح مشجر پسته ای وجود دارند که در اثر بی مدیریتی به ورشکستگی مطلق افتاده اند و باغات رها شده اند. دانش تغذیه درختان پسته یک دانش بسیار پیشرفته و در حال رشد است نمی شود فقط با دادن پهن گاو یا گوسفند باغات را به عملکرد مطلوب و اقتصادی رساند. دانش پسته کاری در بسیاری از نقاط پسته خیز ایران وجود ندارد و کشاورزان فقط از روی کتاب و جزوه ها برای باغات پسته برنامه روزانه می نویسند مانند سربازانی که در پادگان نظامی خدمت می کنند. ساعت 5 صبح برپا، 6 تا 7 صبح صبحانه، 7 تا 10 صبح رژه و....بارها تاکید کرده ام که برای باغات پسته نمی توان برنامه تقویمی یا زمانبندی تعریف کرد و نوشت چون شرایط درختان و باغ بسیار متغیر است و هر سال باید فرمولها و دستورها عوض شوند. علم باغدارای و پسته کاری یک علم بسیار دینامیک و متغییر است و نمی شود بر اساس دستورالعمل برخورد کرد. به امید فردایی بهتر برای صنعت پسته ایران.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٤:٠٠ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۳/۱۱/٧
تگ ها :

دریافت کد وضعيت آب و هوا


  FEED