اهمیت شناسنامه باغبانی برای کشاورزان پسته کار

اهمیت شناسنامه باغبانی برای کشاورزان پسته کار

محمد جمالیزاده

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

مطالب علمی و کاربردی را در این کانال دنبال کنید

IRAN PISTACHIO NETWORK

Telegram.me/mojamalizadeh

دقت در امور و یادداشت کردن جزییات اعمال باغداری یکی از مسایلی است که بسیاری لز کشاورزان اهمیت چندانی به آن نمی دهند متاسفانه. کشاورزی امروزی کاملا مکانیزه و مدرنیزه شده است و از رباتها، کامپیوترها، گوشی های هوشمند و پهبادها در کشاورزی استفاده می شوند. مکانیزاسیون در باغات پسته ایران در حد صفر است و تنها وسیله ای که در اکثر باغات پسته کار می کند تراکتور است و بس!! سم پاش ها فرسوده و ادوات مستعمل و .... در موسسات تحقیقاتی وابسته به پسته اصلا بخشی بنام مکانیزاسیون وجود ندارد و اگر وسیله ای ابداع میشود که مشکل گشاست از هوش و ذکاوت افرادی است که صنایع تولیدی خدمات مکانیزاسیون دارند که انصافا ادوات خوب و جالبی تولید می کنند که جای تقدیر و تشکر دارد اما باز هم متاسفانه حمایت چندانی از بخش مکانیزاسیون نیست بخصوص بخش های خصوصی. استفاده از کامپیوتر و نرم افزار برای کنترل اعمال باغبانی بخصوص بحث آبیاری و سایر اعمال در باغات پسته کالیفرنیا یکی از اصول اساسی بسیاری از باغات است و بسیاری از فاکتورها از طریق هوشمند و توسط کامپیوتر کنترل میشود اما در ایران ما چنین سیستم ها و امکاناتی نداریم!! در مورد پهبادها هم ایران هم کشوری عقب مانده است البته نسبت به کشورهایی مانند ایالات متحده و آلمان و .... پهبادها امروزه بعنوان چشم و گوش کشاورزان در باغ عمل می کنند و روی بسیاری از اعمال زراعی و باغی می توانند کارگشا باشند از جمله بحث مانیتورینگ یا ردیابی آفات و امراض و بحثهای دیگر. کشاورزان و بهره برداران کشور عزیزمان هنوز در مراحل اولیه استفاده از تکنولوژی های اولیه هستند و حداقل کاری که می توانند بکنند اعمال باغداری خود را در دفتری یادداشت کنند و جزییات کارهایی که می کنند داشته باشند. در بسیاری از موارد کشاورز سابقه باغ خود را نمی داند و نمی داند مثلا سال گذشته چه کودی استفاده کرده و با چه نسبتی و در چه تاریخی!! تاریخ هرس کی بوده، سم پاشی با چه سمی انجام شده و با چه نسبتی و در چه تاریخی وووو . متاسفانه بسیاری از کشاوزان ما سواد چندانی ندارند و آنهایی هم که سواد دارند اعمال باغداری خود را یادداشت نمی کنند تا حداقل سابقه ای از اعمال باغداری خود داشته باشند. تهیه شناسه باغی یا شناسنامه برای هر باغ یک موضوع مهم و ضروری است و تصمیم گیریها را برای کارشناس و هم بهره بردار بسیار راحت تر می کند. یک شناسنامه باغی می تواند شامل بخش های زیر باشد—شماره شناسنامه------نام باغ----شهرت باغ------محل باغ----مساحت باغ-----رقم درختان--------سن درختان----نام کارشناس---عملیات آبیاری---عملیات زراعی شامل هرس، مبارزه با علفهای هرز، خاکورزی و .....----عملیات کوددهی----مبارزه شیمیایی و سم پاشیها---مشاوره و توصیه کارشناسان---ملاحظات و بسیاری از پارامترهای دیگری که می تواند برای کشاورز مهم باشد. بسیاری از مواقع شخصا به باغی مراجعه کردم و متاسفانه باغدار یا بهره بردار هیچ سابقه ای از عملیات باغی خود ندارد و این مساله می تواند توصیه ها را در امور کوددهی و ....مشکل کند. متاسفانه بسیاری از کشاورزان ما دقیق نیستند و حتی روی هزینه هایی که می کنند و درآمدی که دارند حساب و کتاب نمی کنند. مسلما باغداری که هزینه های آن بیشتر از سود و عایدی باشد باید فکری اساسی درباره ادامه وضعیت کشاورزی خود بکند. علاوه بر بحث شناسنامه باغی بحث شناسنامه خرج و دخل یا هزینه و سود هم باید با دقت از طرف بهره برداران پیگیری شود تا حداقل بفهمیم آیا کشاورزی ما بصرف است یا خیر! همانطور که اشاره کردم بخصوص در اراضی با سطح کم باغداری نمی صرفد و ارزش اقتصادی ندارد و بهتر است رها شود!! من کشاورزانی دارم که الان چندیدن سال است که شناسنامه باغی دارند و ریز اعمال باغبانی را با تاریخ دقیق در شناسنامه باغی خود یادداشت می کنند و هر وقت بنده بخواهم در اختیار من قرار می دهند و من کاملا از وضعیت اعمال باغبانی اطلاع کافی پیدا می کنم و تصمیم گیریها بسیار راحت تر و کارسازتر خواهد بود. در کانال تلگرامی من با عکس و بصورت تصویری در مورد شناسنامه باغی بحث خواهیم کرد و دوستان می توانند وارد کانال تلگرامی بنده شوند و از مطالب استفاده کنند.  

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٦:٢۱ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٤/۱٠/٢٦
تگ ها :

تحلیل مقاله توماس اردبرینک روزنامه نیویورک تایمز

تحلیل مقاله توماس اردبرینک روزنامه نیویورک تایمز-خشکسالی در باغات پسته ایران-بخش دوم

Scarred Riverbeds and Dead Pistachio Trees in a Parched Iran- By THOMAS ERDBRINKDEC. 18, 2015-The New York Times

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

مطالب علمی و کاربردی را در این کانال دنبال کنید

IRAN PISTACHIO NETWORK

Telegram.me/mojamalizadeh

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع و یا اجازه رسمی نویسنده باشد

پاراگراف بعدی"- در تهران، مقامات در شرایطی که ذخایر آب در تابستان به شکلی خطرناک به پایین ترین سطح رسیده بود به سختی توانستند به تامین آب ادامه دهند. پرداخت یارانه برای آب و برق موجب مصرف بیش از حد آن در مناطق شهری می شود." پاراگراف بعدی"- عیسی کلانتری، وزیر پیشین کشاورزی جمهوری اسلامی ایران، هشدار داده بود که بیش از نیمی از استان های ایران طی پانزده سال آینده غیر قابل سکونت شده و میلیون ها نفر مجبور به مهاجرت خواهند شد"-البته حرفهای آقای کلانتری بنظر من گاها اغراق آمیز است اما هشدارها بسیار جدیست و نگران کننده. بیابانی شدن کشور عزیزمان بارها همانند بمب اتم می تواند روستاها و کشاورزی ایران را کاملا ویران کند. بنابر گزارش مشرق نیوز متاسفانه ایران دارای نخستین رتبه بیابانی شدن در جهان است!! مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران در صحبتهای خود به موضوع بحران آب به عنوان مهمترین موضوع در کشور اشاره کرد و افزود: کشور ایران دارای نخستین رتبه بیابانی شدن در دنیا است و نشست زمین که آخرین مرحله قبل از بیابانی شدن است در دشت تهران به میزان ۳۵ سانتی متر بوده است-مشرق نیوز بتاریخ 12 امرداد 94-. پاراگراف بعدی"- مانند کالیفرنیای مبتلا به خشکسالی، حدود ۹۰ درصد از آب مصرفی در ایران در کشاورزی استفاده می شود. اما در ایران، روش های همه گیر آبیاری به سبک قرن ها پیش و دیگر راه های اتلاف منابع آب وضع را پیچیده تر کرده است" پاراگراف بعدی"- در شرایطی که دیگر آبی برای استفاده در رودخانه ها و دریاچه ها وجود ندارد، کشاورزان و شهرنشینان مستاصل به منابع تحلیل رفته آب های زیر زمینی روی آورده اند. بنا بر گزارش متخصصان حفاری، برای رسیدن به آب باید تا ۱۸۰ متر از سطح زمین پایین رفت. کارشناسان می گویند آبی که در آن عمق به دست می آید معمولا آلوده به فلزات سنگین و آرسنیک آزاد شده در اثر فرو رفتن مته حفاری در رسوبات است" افزایش عمق چاههای کشاورزی مساله بغرنج و عجیبی است و گاها 180 متر عمق زیادی نیست و چاه تا عمق 300 متری هم برای استحصال آب برای آبیاری درختان پسته حفر شده است و علاوه بر کاهش کیفیت آب استحصالی آلودگی به فلزات سنگین و سمی و خطرناک همانطور که در مقاله نیویورک تایمز آمده است مساله ای جدیست. در مورد فلزات سنگین مانند جیوه، قلع، سرب و حتی اورانیوم و...تحقیقات بسیار کم و در حد صفر است و مسلما در آب و خاک مناطق پسته خیز ایران به دلایل مختلف آلودگی به فلزات سنگین بالاست!! پاراگراف بعد"- تغییر چشم انداز در استان کرمان کاملا آشکار است. در گذشته نه چندان دور، منطقه کمربند سبز چند صد کیلومتری بود که در آن از آب های سطحی برای تولید گندم و پسته استفاده می شد. امروز، خورشید دشت های بی درخت را چنان می پزد که همه جا به شکل فزاینده ای به بیابان تبدیل می شود. طی توفان ها، درخت های خشک شده شاخه های شان را از دست داده به کنده درخت هایی در میان گرد و خاک تبدیل شده اند"- تغییر چشم انداز صنعتی شدن استان کرمان و نابودی تدریجی کشاورزی و پسته کاری مطلب واضحی است و نیازی به توضیح بیشتر ندارد اما ذکر 2 مطلب ضروری است اولا کارخانجات صنعتی که در بسیاری از مناطق پسته خیز و عمدتا معدنی احداث شده اند تکنولوژی تولید بسیار نازلی دارند و کالای صنعتی قابل صادراتی تولید نمی کنند و آلودگی های شدید زیست محیطی در بسیاری موارد ایجاد کرده اند و ثانیا برای مصارف صنعتی هم نیاز وافر به آب است و کارخانجاتی در مناطق پسته خیز کم آب احداث شده اند که هر ثانیه به صدها لیتر آب نیاز دارند که الزاما باید از آبهای زیر زمینی استحصال کنند و این هم از عجایب روزگار ماست که برای مناطقی که آبی برای کشاورزی نیست کارخانجاتی با هزینه های میلیاردی احداث می کنند که نیاز به دهها چاه آب برای تولید خود دارند که در پاراگرافهای بعدی در مورد کارخانه سنگ آهن گل گهر سیرجان و نیاز آبی آن مطالبی در اصل این مقاله جالب نیویورک تایمز آمده است!! پاراگراف بعدی" باران کم سابقه در باغ مرده پسته رگه هایی سفید بر روی خاک سرخ رنگ به جای گذاشته است. امین شول می گوید این «نمک و دیگر مواد» پس مانده از آب آلوده چاه ها است که سال ها پیش در جریان استفاده از آب های زیر زمینی باقیمانده بر خاک نشسته است. او گفت چون بسیاری در منطقه در اثر نوشیدن آب محل دچار سنگ کلیه شده بود. امین شول گفت: "نکته طعنه آمیز این است که برای کاهش درد باید آب بیشتری بنوشم." در حدود هشتاد کیلومتری شمال پوزه خون، تصمیم های دشوار درباره تخصیص منابع کمیاب آب در سیرجان که مدت ها به تعویق انداخته می شد راهی برای مسولان محلی جز عمل باقی نگذاشته است."  در میان دو محله نو ساز با آپارتمان های پنج طبقه، کاروانی از کامیون ها در انتظار پر کردن تانکرهای بزرگ آب خود صف کشیده اند. بر مبنای توافقی با شرکت مدیریت آب منطقه روزانه تا چهار صد تانکر از چاه اصلی شهر آب به معدن سنگ آهن گل گهر، بزرگترین معدن سنگ آهن خاورمیانه، می برند. در این معدن ۷ هزار نفر کار می کنند که اکثرا اهل سیرجان هستند؛ کم آبی شرایط سخت ناشی از افت شدید قیمت سنگ آهن را برای آن ها دشوارتر کرده است"- ناصر تقی زاده، مدیر عامل مجتمع معدنی و صنعتی گل گهر، به یک خبرگزاری داخلی گفته است: «مساله انتقال آب با تانکر در دنیا بی سابقه است ولی ما راه دیگری نداریم. اگر آب به مجتمع منتقل نشود و در نتیجه پروژه ای تعطیل شود بسیاری از کار بیکار می شوند». ساکنان محلی در اعتراض به این روند حتی دست به تحصن زدند ولی تانکرها همچنان در رفت و آمد هستند و کلی گرد و خاک به پا می کنند. رانندگان تانکرها که عمدتا اهل سیرجان هستند می گویند از سوی همسایگان شان مورد اهانت قرار می گیرند. سعید سلیمی زاده، یکی از رانندگان، می گوید: «ما هم باید خانواده مان را سیر کنیم. وقتی آب تمام شود برای همه تمام می شود. باید بین شغل و آب نوشیدنی یکی را انتخاب کنیم». سیرجان به هیچ عنوان تنها شهری نیست که با کمبود آب روبرو است. به گزارش سازمان مدیریت آب منطقه، در استان کرمان، ذخیره آب ۱۴۵۵ روستا از ۲۰۶۴ روستا به سطحی پایین تر از میزان لازم برای تامین آب جمعیت رسیده است. خبرگزاری مهر در تیر ماه بر اساس آمار محلی گزارش داد که ۵۴۱ روستای استان کرمان آب مورد نیازشان را از طریق تانکرهای آب تامین می کنند. فقط سطح آب در حال افت نیست. اکبر محمود آبادی، معاون جهاد کشاورزی سیرجان، در پاسخی مکتوب به یک پرسش می نویسد: «کیفیت آب هم مانند سطح آب های زیر زمینی به شکل جدی افت کرده است. شرایط بسیار نگران کننده ای است». در مورد کیفیت آب آبیاری هم قبلا اشاراتی داشتیم و واقع امر این است که با این کیفیت آب آبیاری پسته کاری در بسیاری از نقاط پسته خیز استان کرمان صرفه اقتصادی ندارد!! پاراگراف بعدی"- استان کرمان همچنان بزرگترین تولید کننده پسته در جهان است اما روش های آبیاری در آن اغلب قدیمی و منسوخ است. اسماعیل علیزاده، یک باغدار، طی روز و زیر آفتاب سوزان لوله آب بیست سانتی متری را برای آبیاری باغ باز می کند و به شکلی معنی دار می گوید "ما همیشه همین طور انجام داده ایم." بحث مهم در مورد این پاراگراف اصرار بر کار بروش سنتی و قدیمی است که مسلما دیگر بهیچ وجه پاسجگو نخواهد بود و بجز ضرر و زیادی برای کشاورزان پسته کار چیز دیگر به ارمغان نخواهد داشت. متاسفانه بسیاری از بهره بردارن صنعت پسته در استان کرمان عمدتا کم سواد و بیسواد هستند که این مساله کار را بسیار دشوار می کند و بر عکس باغداران پسته کالیفرنیا اکثر از سطح سواد بالایی برخوردارند و تحصیلات آکادمیک دارند!! پاراگراف بعد"- سهیل شریف، یک تولید کننده عمده در منطقه، می گوید وقتی چند سال پیش سیستم آبیاری قطره ای به ارزش ۶۰۰ هزار دلار را در باغ سی و شش هکتاری اش نصب کرد دیگر باغداران او را مسخره می کردند. اما اینک باغ او بر خلاف دیگر باغ ها سر سبز است" بحث استفاده از روش های علمی و بروز بحث بسیار مهمی است و متاسفانه در باغات پسته کمتر به آن اهمیت داده می شود. پاراگراف بعدی"- سهیل شریف با انتقاد از دولت برای پایین نگهداشتن بهای انرژی و آب می گوید قبض ماهانه برق او برای پمپ بزرگ و بیست کارگرش کمتر از یک میلیون تومان است. او گفت: "مسخره است که ما آب نداریم ولی قیمتش هم مفت است." نکته مهم در این پاراگراف بحث پایین بودن آب بهای مصرفی در کشاورزی و باغداری پسته است که بحث مهمی است و شاید تنها راهکار باشد. وقتی کشاورز به ازای هر متر مکعب آب قرار باشد پول سنگینی بدهد مسلما دست از روش هدر دادن آب و آبیاری سنتی خواهد کشید!! متاسفانه در ایران تنها بحثی که تا حدی جواب می دهد اجبار است و باید کشاورز را مجبور کرد که دست از روشهای سنتی آبیاری بکشد و هزینه های استفاده از آبیاری را بشدت بالا برد! و از این حیث حرف آقای شریف کاملا صحیح است و بنده موافقم. پاراگراف بعد"- شریف ۴۴ ساله اذعان دارد که سرمایه گذاری اش جواب داده است. او در حالی که در میان درختان پسته اش پس از برداشت محصول قدم می زند تاکید می کند: «من ۱۵ سال دیگر زمان خریدم». این تا بازنشستگی او کافی است. سهیل شریف گفت: "پس از آن، این جا مثل هر چیز دیگرش برای من تمام شده است." متاسفانه تفکر بسیاری از باغداران پسته در ایران حفظ باغات و سرمایه گذاری بلند مدت در آنها نیست و از جهتی شاید هم من بجای آنها بودم حتما این روش را انتخاب می کردم ولی اینکه کشاورزی بخواهد سرمایه ای از ملک خود بردارد و بفکر حفظ دراز مدت آن نباشد فکر صحیحی نیست. به امید فردایی بهتر برای صنعت پسته ایران.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٥:۳٤ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٤/۱٠/٧
تگ ها :

تحلیل مقاله توماس اردبرینک روزنامه نیویورک تایمز

تحلیل مقاله توماس اردبرینک روزنامه نیویورک تایمز-خشکسالی در باغات پسته ایران-بخش نخست

Scarred Riverbeds and Dead Pistachio Trees in a Parched Iran- By THOMAS ERDBRINKDEC. 18, 2015-The New York Times

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

مطالب علمی و کاربردی را در این کانال دنبال کنید

IRAN PISTACHIO NETWORK

Telegram.me/mojamalizadeh

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع و یا اجازه رسمی نویسنده باشد

اخیرا-تاریخ 18 دسامبر 2015 مقاله ای بقلم توماس اردبرینک در روزنامه نیویورک تایمز در مورد خششکسالی در باغات پسته ایران پرداخته شده است که سعی داریم نگاهی تحلیلی به مطالب ان داشته باشیم. پاراگراف اول مقاله- " روستای پوزه خون، منطقه سیرجان- آفتاب صبحگاهی اندکی تیرگی این روستای غمزده را روشن کرده است؛ مجموعه ای از یک سری خانه های خالی و مخروبه در کنار بزرگراهی در میان بیابانی پر از گرد و خاک در جنوب شرقی ایران"-در پاراگراف اول این مقاله بحث خالی شدن روستاها و مهاجرت آنها به شهرها و همچنین بیابانی شدن روستای پوزه خون در سیرجان اشاره می کند. این مطلب کاملا صحیح است که بسیاری از روستاهای ایران بدلیل خشکسالی خالی از سکنه شده اند و این در مورد مناطق پسته خیز هم صادق است. به مطالبی که در روزنامه جام تاریخ 12 دی ماه 1391 توجه کنید- آمارها نشان می ‌دهد مشکل افزایش روستاهای خالی از سکنه در کشور به چشم می‌خورد، به گونه‌ ای که این رقم در آذربایجان شرقی 359 روستا و در استان کرمان 8300 روستا ذکر شده است. یکی از استان‌هایی که در بخش مهاجرت از روستا به شهر وضع چندان مناسبی ندارد، استان کرمان است. به گفته کارشناسان، کشاورزی در این منطقه به دلیل خشکسالی پیاپی 15 سال اخیر تحت تاثیر قرار گرفته و کاهش درآمد روستاییان را در پی داشته است. رشد صد درصدی حاشیه ‌نشینی در کلانشهر کرمان ـ که همچنان ادامه دارد ـ گواهی بر این ادعاست. طبق آماری که از سوی شهرداری کرمان در گفت ‌وگو با مهر اعلام شده، این کلانشهر در سال 81، 15 هزار حاشیه ‌نشین داشته که این آمار در سال 87 به صد هزار نفر رسیده است!! و هم‌ اکنون جمعیت این افراد افزایش یافته و این روند رشد همچنان ادامه دارد (روزنامه جام جم تاریخ 12 دی ماه 1391). پاراگراف دوم مقاله-" تا حدود یک دهه پیش، امین شول هر سال برای کمک به پدرش در برداشت محصول پسته به این جا می آمد؛ پسته ای که چون خاویار نماد ایران است. با ته کشیدن آخرین ذخایر آب، باغ پسته خانواده و زمین های بی پایان پشت آن مملو از درخت های مرده ای شده است که رنگ استخوانی شاخه های شان تضاد کشنده ای با آبی فیروزه ای آسمان دارد-". پاراگراف دوم هم کاملا صحیح است اول اینکه محصول پسته را بنام کشور عزیزمان در دنیا می شناسند و چیز عجیبی نیست همانند خاویار ایران. دوم بحث کم آبی در بسیاری از مناطق پسته خیز ایران که موجب آسیب های زیادی به صنعت پسته ایران شده است و متاسفانه کم آبی و خشکسالی یک مشکل اصلی صنعت پسته ایران است. اخیرا حمید چیت چیان وزیر نیروی دولت جمهوری اسلامی شهریورماه امسال 1394 در کرمان به چند نمونه از تبعات خشکسالی و برداشت بی ‌رویه آب کشاورزی از سفره‌ های زیرزمینی اشاره کرده و از نابودی ۷ هزار هکتار باغات پسته در کرمان خبر داد و بیان کرد ادامه برداشت‌های بی‌رویه باعث نابودی بیشتر اراضی کشاورزی خواهد شد. علاوه بر پسته باغات پسته در استان کرمان در بسیاری از باغات پسته مناطق مختلف دیگر ایران از جمله دشت سلطان احمدلو در استان مرکزی هم درگیر کم آبی و کاهش ذخایر منابع آب زیر زمینی و خشکسالی هستند. بنظر می رسد در بیشتر مناطق پسته خیز ایران مشکل کم آبی و خشکسالی بعنوان اصلی ترین مساله مطرح است. پاراگراف بعد" امین شول، ژورنالیست ۳۲ ساله، می گوید او و خانواده اش سال ها پیش از این جا رفتند. خانه آن ها در دست کارگران بیکاری بود که چشم به مستمری اندک دولتی داشتند و حتی آن ها هم شروع به ترک آن جا کرده اند. او می گوید: "نمی دانم اصلا چطور می توانیم به گذشته باز گردیم." متاسفانه مطلب روشن است و نیاز به توضیح اضافی ندارد. پاراگراف بعد" با بیرون آمدن ایران از انزوا، پس از توافق هسته ای با غرب، توجه ها معطوف به روابط تجاری به خصوص در صنایع نفت و هواپیمایی شده است. اما ایران در حوزه های مختلفی از جمله محیط زیست نیاز به کارشناسی دارد و ضروری ترین حوزه بحران آب است" در سالهای اخیر اجحافات بسیار زیادی به بخش کشاورزی و محیط زیست ایران شده است و محیط زیست در درجه چهارم و پنجم اولویت برای سیاستمداران بوده است. ایجاد کارخانه های با آلوده کنندگی بسیار بالا و غیراستاندارد، خشک شدن دریاچه ها، تالابها و رودخانه و ....، سونامی سرطانها در اثر مصرف بی رویه آفت کش ها، وجود فلزات سنگین و عناصر سمی در چرخه مواد غذایی و دهها بحث زیست محیطی دیگر!! همین آلودگی هوای تهران و سایر کلان شهرها نتیجه عدم برنامه ریزی در حوزه محیط زیست و ترجیح مسایل آنی بر مسایل دراز مدت است!! مسلما تا اجرای قوانین زیست محیطی در سرلوحه برنامه سیاستمدارن نباشد هیچ راهکاری از جمله برداشته شدن تحریم ها کمک چندانی به ما نخواهد کرد. قوانین زیست محیطی و بهداشتی در آمریکا آنقدر جدی و محکم هستند که کوچکترین تخطی از آنها تاوانهای سنگینی در بر دارد!! گاها قوانین سازمانهای بهداشتی از قوانین سازمان ملل جدی تر و محترم تر هستند!! پاراگراف بعد "- ایران در پی هفت سال خشکسالی چشم انداز روشنی پیش رو ندارد. بسیاری از کارشناسان معتقدند این واقعیت جدید ایران خواهد بود. حتی بازگشت سطح بارندگی به گذشته هم اثری نخواهد داشت زیرا ایران تقریبا هفتاد درصد آب های زیرزمینی اش را طی پنجاه سال گذشته مصرف کرده است". برداشت بیش از 70 درصد منابع آبهای زیر زمینی ایران را به یک کشور بسیار خطرناک و رکورد دار از نظر برداشت بی رویه از آبهای زیر زمینی تبدیل کرده است. در ایران هر کس نفوذ و قدرت داشته در طول سالیان گذشته مته ای در زمین فرو کرده و آبهای زیر زمینی را بصورت ارث پدری از زیر زمین بیرون آورده و بصورت بی رویه و تاراج گونه مصرف کرده است. حتی آش آنقدر شور شده که بصورت رسمی اعلان و آگهی  و قانون به تصویب می رسانند که اگر کسی چاه غیرمجاز دارد اعلام کند تا پروانه بهره برداری بدهیم!! زمین و سفره های زیر زمینی بدلیل تخریب های وسیع توان ذخیره آب موثری ندارند حتی اگر سالهای ترسالی فرا برسند و سالها ما ترسالی داشته باشیم!! ایران د جزو دو الی سه کشور رکورد دار در امر برداشت بی رویه و تخلیه منابع آبی زیر زمینی است!! پاراگراف بعد "- ایران با خشک شدن دریاچه ها و رودخانه هایش با پدیده بیابانی شدن روبرو است و زمین های حاصلخیزش غیر قابل کشت می شوند. بر مبنای گزارش سازمان ملل متحد چهار شهر از ده شهر بسیار آلوده جهان در ایران قرار دارد. دلیل اصلی این امر روند بیابانی شدن و گرد و غبار است" خشک شدن دریاچه ها و رودخانه ها یک خبر عادی و روزمره در ایران است متاسفانه!! در مورد آلودگی هوا در شهرهای صنعتی هم مطالب بسیار زیاد است و غیر قابل کتمان. پدیده گرد و غبار هم بخصوص در مناطق غربی ایران بشدت شهرهایی مانند اهواز را درگیر کرده است و حتما یک بخش مهمی از مشکل برمی گردد به خشکسالی و تخریب تالابها و آبخوانها!! پاراگراف بعد"- در زنجان، پل تاریخی میر بهاء الدین نظاره گر بستر مملو از شن و سنگ و علف های هرز زنجان رود است. در گمیشان، در ساحل دریای خزر، ماهیگیرانی که خانه هایشان را بر روی ستون هایی محصور در آب بنا کرده بودند برای رسیدن به ساحل عقب نشسته باید کیلومترها رانندگی کنند. در ارومیه، مردم آذربایجان با اعتراضاتی از دولت خواستار بازگرداندن آب به دریاچه بزرگی بوده اند که اکنون تنها منشاء توفان های شن است"- پاراگراف بعدی"- بیش از پانزده درصد از حدود شصت هزار هکتار باغ های پسته در استان کرمان در یک دهه گذشته خشک شده اند"- خشک شدن بیش از 15 درصد باغات پسته در استان کرمان اگر چه فاجعه بار و غم انگیز است اما تخمین ها و برآورها مقدار این تخمین را بالاتر نشان می دهند. متاسفانه بدلایل عمدتا سیاسی آمار دقیقی از مقدار خشک شدن اراضی و باغات پسته کاری در طول سال در دسترس نیست. این در حالی است که آمریکاییها با سرمایه گذاریهای دراز مدت و علمی هر سال بر مقدار سطح زیر کشت خود می افزایند. سرمایه‏گذاری‌های وسیعِ صورت گرفته برای احداث باغ‌های مدرنِ پسته در ایالت کالیفرنیای آمریکا - با سطح زیر کشت قریب85 هزار هکتار- و به‌صورت محدودتر در کشور ترکیه، سودآوری بسیاری از باغ‌های سنتی پسته کشور را در طولانی مدت تهدید خواهد کرد-روزنامه دنیای اقتصاد- پاراگراف بعد"- شبکه گسترده ای از سدها که عمدتا در تلویزیون به عنوان نماد پیشرفت و مدیریت منابع آبی نشان داده می شوند در بسیاری از نقاط کم آبی را تشدید کرده و در تمام شدن آب های سطح زمین موثر بوده اند. در اصفهان، زاینده رود پر هیبت اینک چون زخمی غبار گرفته درون شهر پیچ خورده است زیرا مقامات مجبور بودند آب آن را به سمت یزد بفرستند" پروژه های سد سازی یک خیانت بزرگ در حق محیط زیست و منابع آبی ایران بوده اند. بسیاری از سدسازی ها کاملا غیرعلمی و بی جا و غیرضروری بوده و خسارات جبران ناپذیری به سیکل طبیعت در ایران وارد کرده است. سد گتوند بعنوان به خیانت بزرگ در پاک دست ترین دولت تاریخ ایران برای همیشه بر جای باقی خواهی ماند. نهضت سدسازی، افتخار ملی یا فاجعه ملی؟ عنوان مطلبی است که در سایت سخن آنلاین آمده و مطلب بسیار جالب و تامل برانگیزی است-بتاریخ 5 خردادماه 93-

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۸:۳۱ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٤/۱٠/٦
تگ ها :

پرورش انار در کالیفرنیا-بخش چهارم

پرورش انار در کالیفرنیا-بخش چهارم

محمد جمالیزاده

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

مطالب علمی و کاربردی را در این کانال دنبال کنید

IRAN PISTACHIO NETWORK

Telegram.me/mojamalizadeh

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع و یا اجازه رسمی نویسنده باشد

درختان انار ممکن است بصورت تک شاخه یا تک کنده و یا چند کنده ای یا درختچه ای پرورش پیدا کنند. معمولا در باغات بزرگ و تجاری انار بر خلاف محلهای کوچک مانند باغچه حیاط، سعی بر این است که درختان انار بصورت تک کنده ای تربیت شوند. در زمستان و یا اوایل بهار قلمه های انار از درختان جدا می شوند و به نهالستان برای ریشه دار شدن انتقال پیدا می کنند. درختان انار تولید شاخه های مناسب برای تکثیر از طریق قلمه می کنند که می توان آنها را از درختان چید و به نهالستان و یا حتی خاک اصلی برای تکثیر منتقل کرد. اگر هدف ایجاد باغ یا درختان بصورت تک کنده ای قوی باشد مسلما باید برای انتخاب قلمه برای ریشه دار کردن از سرشاخه های قوی و با کیفیت تر بهره جست. مناسب تر این است که در یک زمان بصورت شدید چیدن شاخه ها از درخت برای قلمه انجام نشود و چیدن شاخه ها برای ریشه دار کردن بصورت دوره ای باشد نه بصورت یکجا و دفعی. چیدن قلمه ها بصورت یکجا از یک درخت گاها موجب آسیب به درخت انار می شود و بر عکس استخراج قلمه بصورت دوره ای از درختان به درختان فرصت کافی برای تولید جست ها یا شاخه های جدید را می دهد. اگر هدف ایجاد سیستم چند کنده ای یا درختچه ای در انار باشد معمولا چند شاخه مناسب از درخت بریده می شود و در کنار هم در خاک چال می شود. بسیاری از کشاورزان پرورش انار به صورت چند کنده ای را ترجیح می دهند چون در مورد خطر سرمازدگی احتمال زنده ماندن یک یا چند کنده از درخت وجود دارد و این در حالیست که در سیستم تک کنده ای اگر سرمازدگی حادث شود کل درخت ممکن است بخشکد. بهر روی تجربیات کشاورزان بیان کننده این است که سیستم تک کنده ای در درختان انار خطر نابودی کل درخت در اثر سرمازدگی را بشدت بالا می برد و این در حالیست که در سیستم چند کنده ای اگر سرمازدگی حادث شود و کنده هایی از سرمازدگی جان سالم بدر ببرند ممکن است ترمیم درختان در طول 2 الی 3 سال کاملا میسر باشد. درختان انار چند کنده ای مراقبت کمتری نیاز دارند در مقایسه با درختان انار تک کنده ای بخصوص در سالهای اولیه رشد درختان و همچنین از زودتر از درختان انار تک کنده ای بثمر می نشینند. در مورد درختان انار هرس امر مهمی محسوب می شود بخصوص در چند سال اولیه رشد درختان اگر هرس مناسبی صورت گیرد درختان قوی و پربازدهی را خواهیم داشت. در مورد درختان بالغ معمولا هرس کاریست واجب و باید بصورت هر ساله انجام شود. هرس سنگین در مورد درختان انار توصیه نمی شود و هرس سنگین موجب کاهش بازدهی درختان انار خواهد شد. هرس سبک در درختان انار بسیار کارسازتر از هرس سنگین است. هرس درختان انار کمی پیچیده است و کار افراد عادی و ناشی نیست!!  هرس مناسب نتنها روی کمیت و ایجاد سرشاخه ها و تولید شوتهای بارده تاثیر مثبت دارد بلکه روی کمیت میوه هم تاثیر مثبت دارد. همانطور که قبلا اشاره کردیم دو بازه زمانی از نظر سرمازدگی در درختان انار وجود دارد اول دوره بعد از برداشت و در فصل زمستان و دوم در اوایل بهار. خسارت سرمازدگی در انار جدیست و گاها کل درخت را متاسفانه از پای در می آورد. هرس یا برداشت شاخه های ضعیف و خشک شده در طول فصل رشد به درختان انار اجازه می دهد تا شاخه های قوی و نو ایجاد کنند و این شاخه ها مقاومت بیشتری نسبت به سرمازدگی دارند. برداشت میوه از درختان انار در کالیفرنیا معمولا از ماه August آغاز می شود که حدودا مهرماه تقویم شمسی ایرانی است و کشاورزان انار کار ایرانی هم از این تاریخ به بعد برداشت انار خود را شروع می کنند. معمولا قبل از برداشنت در باغات انار بصورت تصادفی میوه هایی را برداشت می کنند تا از وضعیت رسیدگی میوه و مخصوصا رنگ دانه ها اطمینان حاصل کنند. اوریج یا معدل برداشت انار در باغات اناری California بین 5 تا 6 تن انار در هکتار یا ایکر است!! مسلما این مقدار برداشت بیشتر از اوریج برداشت در باغات اناری کشور عزیزمان است و ابدا جای تعجب هم نیست!! برای بسته بندی یا سورتینگ انار برای فرستادن به بازارهای هدف نیاز به تشکیلات و صنایع جانبی لازم است که این صنایع جانبی در California بخوبی توسعه پیدا کرده است. در عملیات سرتینگ، بسته بندی انارها با اندازه ها و واریته های مختلف از هم تفکیک می شوند. همچنین انارها از نظر پوسیدگی، شکاف و سایر آسیبهای احتمالی کاملا چک می شوند و انارهای مشکل دار از پروسه سورتینگ حدف می شوند. علاوه بر تازه خوری میوه انار از انار بمنظورهای مختلفی استفاده می شود از جمله آب میوه ، تولید رب و اسانس، دسر، تولید درینک یا مشروبات. درینک انار یکی از پرطرفدارترین مشروبات در آمریکاست. جویس یا آبمیوه انار هم یکی از محصولات جانبی پرفروش در سوپرمارکت هاست. یک از مشکلات درختان انار بخصوص در اوایل رسیدن شکافتن میوه ها سر درختهاست. شکافتن زودهنگام میوه انار موجب ضرر و ایجاد خسارتهای مختلف است از جمله پوسیدگی دانه ها و آلودگی آنها و ورود آفات و قارچ های ساپروفیت و...بهمین دلیل در باغات تجاری انار برداشت بهنگام انار بسیار اهمیت دارد.  در کالیفرنیا در زودترین زمان ممکن میوه های انار سر درختها را برداشت و جمع می کنند. بارش باران در موعد برداشت در باغات اناری کالیفرنیا گاها می تواند موجب شکافتن میوه ها و ایجاد خسارت شود. سورتینک یا بسته بندی میوه های انار یک صنعت مهم جانبی در کالیفرنیا است و انارها از نظرات مختلف از جمله سایز میوه ها بسته بندی می شوند و در بسته بندی های بسیار شکیل بیشتر برای مصرف در مارکت Los Angeles و San Diego  فرستاده می شوند. از برخی مواد براق کننده هم برای ایجاد ظاهری شیک تر میوه انار استفاده می شود تا بازارپسندی میوه انار بیشتر شود. ممکن است برخی از میوه های انار برای عرضه در موعد مناسب تر در سردخانه ها دپو و ذخیره شوند برای مدت چندین هفته. مسلما اگر میوه های انار در محل های معمولی بغیر از سردخانه های مجهز و با کیفیت دپو شوند احتمال خرابی بشدت بالا خواهد رفت. البته لازم به ذکر است در مورد انار و دپوی آن در سردخانه های ایران فقط باید تاسف خورد چون میوه انار قابلیت نگهداری بمدت طولانی در دماهای معمولی و شرایط معمولی را ندارد و متاسفانه در ایران دسترسی کشاورزان به سردخانه های مناسب انار در حد شوخی است!! لازم به ذکر است که در سردخانه ها هم بیماری های سردخانه ای مانند قارچهای بوتریتس، پنی سیلیوم، آسپرژیلوس و ... هم ایجاد خسارت می کنند که باید تمهیدات لازم اعمال شود. تقاضا برای انار در کالیفرنیا بخصوص در ماههای سپتامبر و نوامبر بالاست و معمولا انار تولید شده در منطقه سان خواکین کالیفرنیای سنترال در خود شهرهای بزرگ کالیفرنیا از جمله لس آنجلس Los Angeles  و سان دیاگو- San Diego- مصرف می شوند. همانطور که اشاره شد میوه انار مصارف مختلفی دارد اما بیشتر مصرف در کالیفرنیا بصورت تازه خوری است. بچه های علاقه زیادی به خوردن انار دارند. میوه انار مصارف زیادی در خانه ها دارد از افزودنی و طعم دهنده بگیرید تا سالاد و دسر و پیش غذا. آب انار یک نوشیدنی پرمصرف است و مانند آب انگور از فشردن میوه یا دانه های انار استحصال میشود. آب انار همچنین ممکن است در غذاها و نوشیدنی های مختلف مصرف داشته باشد. همچنین در دسرها و تهیه بستنی هم انار نقش دارد.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۳:٤٩ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٤/۱٠/۳
تگ ها :

پرورش انار در کالیفرنیا-بخش سوم

پرورش انار در کالیفرنیا-بخش سوم

محمد جمالیزاده

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

مطالب علمی و کاربردی را در این کانال دنبال کنید
IRAN PISTACHIO NETWORK
Telegram.me/mojamalizadeh

 

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع و یا اجازه رسمی نویسنده باشد

درختان انار برای ثمر دهی تجاری به حداقل 5 الی 6 سال زمان نیاز دارند. در انار هر چه سن درخت پایین تر باشد یا اصطلاحا جوانتر باشد میوه دورتر بدست می آید یا می رسد. اگر چه کشت متراکم درختان انار ممکن است برای سالهای اولیه از نظر اقتصادی مقرون بصرفه باشد اما رعایت فاصله در کاشت درختان انار یک پوینت مثبت است و مزایای زیادی دارد. استاندارد فاصله کاشت درختان انار در کالیفرنیا 20 در 20 فیت یا نهایتا 18 در 18 فیت  که البته احتمال دارد فاصله در برخی نقاط رعایت نشود. فاصله 18 در 18 فیت فاصله ای نرمال و پیشنهاد شده برای باغات تجاری انار نیست. عدم رعایت فاصله مناسب میان درختان در درختان انار ممکن است موجبات مشکلاتی شود از جمله سخت شدن چیدن و یا برداشت انار از درختان و همچنین کند شدن رسیدن میوه بعلت عدم تهویه مناسب و کم شدن اشعه آفتاب برای رسیدن و رنگ انداختن پوست میوه. همچنین در باغاتی که تراکم بالایی داشته باشند استفاده از سسیتم مکانیزه و ماشین آلات مختلف دشوار خواهد شد. در درختان مسن و قدیمی که رعایت فاصله کاشت انجام نمی شود سوختگی یا اسکار پوست میوه افزایش پیدا خواهد کرد در مورد کشت متراکم درختان انار و عدم رعایت فاصله کشت یک مشکل دیگر کنترل علفهای هرز مابین درختان و ردیف هاست که با کشت های متراکم کنترل و احیانا ریشه کنی علفهای هرز دایمی بسیار دشوار خواهد شد. مساله هرس کردن هم در باغات متراکم یک مشکل مهم خواهد بود. در مورد آبیاری باید خاطرنشان کرد که درختان انار درختانی مقاوم به کم آبی و خشکسالی هستند و می توانند برای مدت طولانی بی آبی و خشکسالی را تحمل کنند. مسلما در شرایط کم آبی و خشکسالی تولید و ثمردهی درختان انار بشدت افت خواهد کرد و فقط درخت زنده می ماند! و جالب اینجاست که اگر آبیاری بعد از دوره خشکسالی انجام شود درختان بسرعت روند بهبودی را طی می کننند و به قابلیت تولید موثر برخواهند گشت. در تابستانهایی که شرایط بارندگی مساعد باشد رشد درختان و بازدهی بسیار مناسب می شود اما احتمال آلودگی ها و پوسیدگی های میوه زیاد می شود و قابلیت انبارداری و حمل و نقل برای رسیدن به بازارهای هدف کمتر می شود. مسلما برای تولید موثر درختان انار مانند درختان مرکبات به آب مکفی و فراوان نیاز دارند. یکی از مشکلات انار شکافتن پوست انار است که عامل اصلی آن نامنظم شدن آبیاری و تغییرات شدید رطوبت خاک است. رطوبت خاک اگر در طول فصل رشد بهینه باشد بخصوص در دوره نزدیک شدن به دوره برداشت مقدار شکاف یافتن میوه های انار کاهش خواهد یافت. بیشتر باغات انار در کالیفرنیا از طریق سیستم فارو آبیاری می شوند اما آبیاری تحت سیستم sprinkler و drip هم در مورد درختان انار در کالیفرنیا راضی کننده بوده است. در مورد درختان انار یک مساله مهم کنترل علفهای هرز است. ذاتا درختان انار نسبت به علف کش ها از حساسیت زیادی برخوردار هستند و در بسیاری از نقاط انار خیز دنیا از جمله کشور عزیزمان علفهای هرز مابین درختان انار را از طریق روش مکانکی و کارگر کنترل می کنند. علف کش های محدودی برای کنترل علفهای هرز در باغات انار در کالیفرنیا بثبت رسیده است. در مورد مدیریت کوددهی هم درختان انار مانند درختان دیگر نیاز به عناصر غذایی مختلف دارند از جمله نیتروژن، پتاسیم و فسفر و .... درختان بالغ انار در طول فصل رشد خود به نیم تا 1 پوند نیتروژن به ازای هر درخت در طول فصل رشد نیازمند هستند. این کوددهی ممکن است در فصل زمستان و بصورت یک نوبت باشد اما معمولا در انار کودهای نیتروژنه را به دو نوبت و نوبت اول در اواخر زمستان و نوبت بعدی را در بهار به درختان انار می دهند. کوددهی نامناسب و یا زیادتر از حد معمول و یا بی موقع می تواند روی رسیدگی میوه انار تاثیر سو داشته باشد و رسیدن میوه را به تاخیر بیاندازد و همچنین روی رنگ دانه ها اثرات منفی داشته باشد. از طرف دیگر تحقیقات نشان داده است که در درختان انار دادن بیش از حد کودهای نیتروژنه موجب افزایش رشد رویشی و کاهش تولید میوه یا رشد زایشی خواهد شد. نکته جالب در اینجاست که اگر چه درختان انار به عناصر فسفر و پتاسیم مانند هر درخت دیگری نیازمند هستند اما مطالعات نشان داده اند که دادن یا ندادن کودهای فسفره و پتاسه در مورد درختان انار خیلی تاثیر چشمگیری روی رشد و عملکرد درختان نداشته است و این بسیار جالب است و بالعکس عنصر نیتروژن در درختان انار بسیار اهمیت دارد و تمام بازدهی درختان به کودهای نیتروژنه بستگی دارد!! عنصر روی یا زینک zinc هم گاها کمبودش در درختان انار دردسر ساز می شود و می توان با استفاده از کاربرد کودهای روی در خاک و همچنین محلولپاشی روی برگها در بهار و گاها تابستان کمبود روی را در درختان انار رفع کرد. در مورد آفات درختان انار در کالیفرنیا یک مشکل اصلی مربوط به آفت کنه است. نام علمی این کنه Brevipalpus lewisi است که آفتی است مشترک میان درختان انار و درختان مرکبات در کالیفرنیای سنترال رجیون. آفت ریز و برنگ قرمز روشن است که در اواخر تابستان ایجاد خسارت روی درختان انار می کند. خسارت کنه بصورت russeting و checking روی میوه های انار بروز پیدا می کند. در والی سان خواکین San Joaquin Valley کالیفرنیا کاربرد یک الی دو نوبت سولفور sulfur می تواند مشکل را حل کند. در کالیفرنیا هم یک آفت پروانه ای خسارتزا در درختان انار وجود دارد. در ایران آفت پروانه ای مهم باغات انار کرم گلوگاه انار است. کرم گلوگاه انار موجب لهیدن و پوسیدن داخلی انار میشود و وقتی انار را می شکافیم کرم کرمی رنگی مشاهده می کنیم که در واقع همان کرم گلوگاه انار است که از راه تاج یا خروسک میوه وارد میوه انار می شود. در San Joaquin Valley هم یک آفت پروانه ای روی درختان انار داریم با نام علمی  Platynola stultana!! این آفت اخیرا به یک مشکل جدی در منطقه سنترال کالیفرنیا تبدیل شده است. لارو یا کرم آفت در اوایل بهار در شاخه ها و سرشاخه های بالایی درختان انار مشاهده می شود. در بحبوحه رسیدن میوه های انار لارو یا کرم با ایجاد کانال و تخریب پوست وارد میوه انار می شود و ایجاد خسارت در میوه می کند و گاها در مراحل نهایی خسارت کلا میوه لهیده و پوسیده می شود. کنترل این آفت دشوار است چون لارو برگ انار را بدور خود می پیچد و حالت پیله مانند برای خود درست می کند که نفوذ سم دشوار می شود. شپشکهای آردی یا آرد آلود هم آفتی است که گاها در درختان انار کالیغرنیا مشکل ساز می شود و نیاز به مبارزه پیدا می کند. آفت دیگری که ممکن است احیانا مشکل ساز شود در انار کالیفرنیا سن ها هستند. آفات دیگری مانند تریپس ها، شته ها، مگس های سفید یا سفید بالکها هم ممکن است به انار در کالیفرنیا حمله کنند اما شیوع فراوانی ندارند. در ایران شته ها یا َآفیدها یک آفت مهم در درختان انار هستند مخصوصا شته سیاه انار ولی در سنترال کالیفرنیا شته ها اهمیت چندانی از نظر خسارت به درختان انار ندارند. در مورد نماتدها هم مهمترین بیماری نماتدی در باغات انار در همه جای دنیا از جمله کشور عزیزمان ایران نماتد مولد غده یا گره است- Root-knot nematode-نماتد مولد گره یا غده بیشتر در مورد درختان اناری که مدیریت ضعیفی دارند و درختان ضعف مفرط دارند شیوع دارد. همچنین بمانند درختان پسته در دردرختان انار هم بافتهای خاک سندی یا شنی برای ابتلا به بیماری نماتدی مولد غده استعداد بیشتری دارند. حشره کش ها و نماتدکش های محدودی برای کنترل آفات درختان انار در کالیفرنیا بثبت رسیده اند. مقررات بهداشتی برای استفاده از آفت کش ها در کالیفرنیا بسیار سخت گیرانه است و مانند کشور عزیزمان نیست که سموم بنجل چینی و هندی را به خورد کشاورزان بدهند آنهم بصورت هزاران هزار لیتری و مافیای قدرتمند سم در کار باشد!!! در مورد بیماریها یا disease خوشبختانه انار در کالیفرنیا بیماری جدی و خطرناکی ندارد. بیماری پوسیدگی میوه در اثر قارچهای مختلف می تواند حادث شود هم در مزرعه یا باغ و هم در انبار و سردخانه، از جمله این قارچها بوتریتیس، آلترناریا و ...هستند. پوسیدگی قلب میوه انار در اثر قارچ Alternaria fungus ابتدا در دوره ابتدایی رشد میوه انار ایجاد می شود و به قسمتهای داخلی پیشرفت می کند و این در حالی است که ظاهر میوه و پوست آن کاملا سالم بنظر می رسد. در حال حاضر دو روش برای کنترل پوسیدگی قلب میوه انار حاصل از قارچ آلترناریا وجود دارد اول استفاده از قارچکش و دوم روش کنترل زراعی. در روش کنترل زراعی مایه اولیه یا اینوکولوم اولیه یا پرایماری اینوکولوم بیماری که میوه های برجای مانده از سال قبل در روی درخت و کف باغ و ...هستند جمع آوری و معدوم می شوند آنهم در فصل زمستان و قبل از شروع رشد درختان انار در اوایل بهار.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۳:٠٩ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٤/۱٠/٢
تگ ها :

دریافت کد وضعيت آب و هوا


  FEED