Phosphite containing fertilizers and seed primers on exposure

Phosphite containing fertilizers and seed primers on exposure to fire will produce phosphine gas which is deadly poison

 

Dr. Behzad khosropanah, Research Scientist in Agriculture & fertilizer industry, Canada

There are some social irresponsible companies which are making phosphite containing seed primers and fertilizers, as the phosphites are considered carcinogen in state of California, it makes sense to be cautious of using phosphites containing  primers, these days we see the cancer raise in Canada, as a responsible member of society is our duty not to use such products in the agricultural chemicals and fertilizers, recently the European union has set MRL(maximum residue level) of 2 ppm for dry fruit phosphite content.Health authorities like CFIA should monitor and test all products except some mixed farm fertilizers used in agricultural sector, to safe guard the health risks associated with such products in market place to prevent possible risk if any associated with such products.Many phosphite containing fertilizers and seed primers sold in Canada are not registered with health authorities.On exposure to heat these fertilizers and seed primers will produce phosphine gas which are deadly poison and farmers and users of such products should be aware of what they are using, Health Canada as a regulating body should control such products in Canada and inform the farmers. Kinetics and metabolism Inhaled phosphine is absorbed rapidly from the lungs and distributed round the body  Inhaled or ingested zinc, aluminium and magnesium phosphides release phosphine into the respiratory tract and stomach; zinc phosphide can be absorbed intact from the gut  Dermal absorption of phosphine or phosphides is not considered a significant route of exposure  The majority of absorbed phosphine is excreted in exhaled air; minor amounts are metabolised and excreted in urine as hypophosphite and phosphate Health effects of acute exposure  Phosphine is acutely toxic; exposure to high levels cause immediate effects  Early symptoms of acute phosphine or phosphide exposure are non-specific and include respiratory problems, cough, headaches, dizziness, numbness, general fatigue and gastrointestinal disturbance (pain, nausea, vomiting and diarrhoea)  Effects of exposure to higher levels of phosphine, the onset of which may be delayed by several days or more, include pulmonary oedema, convulsions, damage to the kidney, liver and heart, and death.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٥:٠٥ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٥/٤/٢۸
تگ ها :

کانال تلگرامی شبکه پسته ایران IPN

کانال تلگرامی شبکه پسته ایران IPN

محمد جمالیزاده

Emai: mojamalizadeh@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی از نویسنده باشد

نرم افزار تلگرام بعنوان یک ابزار رسانه ای مهم و قدرتمند در ایران جای خود را بخوبی در میان ایرانیان باز کرده است و کمتر ایرانی را میتوان پیدا کرد که عضو یکی از کانالهای تلگرام و یا گروههای آن نباشد. چیزی که مسلم است این است که میلیونها ایرانی از شبکه اجتماعی تلگرام استفاده می کنند. اخبار مختلف از جمله اخبار مربوط به صنعت پسته ایران بسرعت در شبکه تلگرام دست به دست می شود و خوشبختانه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی در امر پسته ایران از طریق شبکه های اجتماعی به سطح خوب و قابل قبولی رسیده است. کانال تلگرام شبکه پسته ایران IRAN PISTACHIO NETWORK با آدرس https://telegram.me/mojamalizadeh بیش از یکسال است که فعالیت خود را در تلگرام شروع کرده است و تمام و کمال توسط بنده حقیر اداره میشود. بنده تنها و بدون بودجه و بدون دفتر و دستک و کارمند و حقوق بگیر و مزایا و سنوات!! با لطف خدا و تلاش و پشتکار تا اینجا تواسته ام جلو بروم و فکر کنم نمره قبولی از عزیزان دست اندرکار صنعت پسته ایران گرفته ام چون این کانال تلگرامی بالای 1400 نفر عضو دارد و بسیاری از دوستان لطف دارند و لحظه به لحظه مطالب کانال را دنبال می کنند و بعضا انتقادات و پیشنهادات ارزشمند را به بنده گوشزد می کنند و باعث خوشبختی است که دوستان اینقدر دقیق و باریک بین هستند. کلا کارهای تحقیقاتی کارهایی سنگین هستند و حتما باید یک تیم قوی برای تحقیقات وجود داشته باشد حتی تحقیقات میدانی و فاقد دیتا!! نگاهی گذار به بسیاری از کانالها و گروههای تلگرامی مربوط به صنعت پسته نشان دهنده مطالب و سوالات بسیاری است و شاید گذشت زمان معیارهای کیفی کانالها را بیشتر مشخص کند. اینکه مطلبی را از جایی کپی کنیم و یا تقلید کنیم و در گروه یا کانالی قرار گیرد نشان دهنده هنر و علم و خلاقیت نیست!! گیرم پدر تو بود فاضل از فضل پدر تو را چه حاصل!! هنر واقعی آن است مطالب ارجینال و تالیف خود صاحب کانال یا گروه باشند. تولید علم واقعی یعنی بوجود آوردن و نه کپی کردن!! به ضرس قاطع میتوان گفت که بالای 90 درصد از مطالب علمی مربوط به کانال شبکه پسته ایران مطالب اصلی هستند و بوجود آورنده مطالب بنده هستم. خدا را شاکرم که در طی این مدت شبکه پسته ایران جایگاه خود را در بین عزیزان دست اندرکار صنعت پسته ایران باز کرده و کمتر فردی را میتوان یافت که در محیط مجازی باشد و شبکه پسته ایران را نشناسد. بگذریم که حسودان و خودخواهان بسیارند اما عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد!! به اعتراف دوستان و حسودان این کانال تقریبا یک تنه جور یک موسسه تحقیقاتی را بر دوش می کشد! در این کانال سعی شده مطالب علمی، دست چین شده، بروز و علمی باشند. از حرفهای روتین و معمولی پرهیز شده و همیشه سعی بر افزایش کیفیت بوده. اینکه کنار هر درخت پسته 100 گرم اوره بریزید یا 200 گرم سولوپتاس واقعا چیز معمول و پیش پا افتاده ایست و ما این کار را نکردیم!! مطالب طوری ارایه شدند که یکطرفه و خسته کننده و طولانی نباشند. استفاده از موسیقی، شعر و توجه به مناسبتهای مذهبی و غیر مذهبی در دستور کار بوده و سعی شده انشا نویسی نکنیم و مطالب مختصر باشند. توجه خاصی به مالتی مدیا و ارایه فایلهای مفید فایده و جالب شده است. البته همه عزیزان و کانالها و گروههای مختلف در توان خود سعی می کنند آگاه رسانی کنند هر چند این آگاهی رسانی بعضا تبلیغات هوشمند است. در کانال شبکه پسته ایران حتی یک مورد تبلیغاتی یا طرفداری از یک محصول را مشاهده نمی کنید و ما سعی کردیم تا حد امکان بیطرف باشیم و سیاست ما هم در دراز مدت همین است. امروزه کشاورزان ما بخصوص تشنه اطلاعات مفید فایده و بروز در زمینه باغبانی هستند و سعی بر این است که تا حد امکان به این امر مهم توجه شود. یک انتقاد برخی از دوستان و عزیزان این است که بنده همه تجربیات و اطلاعات خود را مجانی در اختیار دوستان می زارم اما بنده این کار رو نکردم. در کانال شبکه پسته ایران فقط مطالب کلی بیان شده و حتما برای نتیجه گیری کشاورز باید از کارشناسان در محل استفاده کند و مطالب تلگرامی الزاما نه می توانند درست باشند و نه صد در صد صحیح! پس کشاورزان باید دنبال کارشناسان و محقیقین باشند بصورت حضور در سر مزرعه و باغ. در مورد سطح و حجم اطلاعات قرار گرفته روی کانال شبکه پسته ایران IRAN PISTACHIO NETWORK یا بصورت فشرده IPN به یک مقایسه خیلی فشرده با کانال تلگرامی پژوهشکده پسته وابسته به موسسه تحقیقات پسته کشور با آدرس https://telegram.me/irpri می پردازیم تا دوستان بهتر بتوانند از روی آمار قضاوت کنند. الف- تعداد اعضا کانال تلگرام شبکه پسته ایران تا بحال 1413 و تعداد اعضای کانال تلگرامی پژوهشکده پسته تا بحال 1567 نفر. ب- تعداد عکس های به اشتراک گذاشته کانال تلگرام شبکه پسته ایران 4591 عکس تا بحال و  تعداد عکس های به اشتراک گذاشته توسط کانال تلگرامی پژوهشکده پسته تا بحال 105 عکس!!. پ- تعدا فایلهای ویدیویی به اشتراک گذاشته توسط  کانال تلگرام شبکه پسته ایران 73 ویدیو فایل و تعداد فایلهای ویدیویی به اشتراک گذاشته توسط  کانال تلگرامی پژوهشکده پسته صفر 0!!. ج- تعداد فایلهای صوتی یا شنیداری به اشتراک گذاشته توسط کانال تلگرام شبکه پسته ایران 274 فایل تا بحال و تعداد فایلهای صوتی به اشتراک گذشته توسط کانال پژوهشکده پسته صفر 0 فایل تا بحال!! ح-تعداد فایل های عمومی به اشتراک گذاشته توسط شبکه پسته ایران 133 فایل و تعداد فایلهای عمومی به اشتراک گذاشته توسط کانال پژوهشکده پسته 39 فایل تا بحال!!. چ- تعداد لینکهای به اشتراک گذاشته شده توسط کانال توسط کانال تلگرام شبکه پسته ایران  1762 لینک تا بحال و تعداد لینکهای به اشتراک گذاشته توسط کانال تلگرامی پژوهشکده پسته 4 لینک!! البته در مورد کیفیت مطالب هم گفتنی ها زیاد است و در این مجال نمی گنجد. به امید فردایی بهتر برای صنعت پسته ایران.  

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۳:۱٩ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٥/٤/۱٧
تگ ها :

A new invention, liquid nitrogen with very low ammonia

A new invention, liquid nitrogen with very low ammonia

evaporation, a substitute for urea fertilizer

 

Dr. Behzad khosropanah

Research Scientist in Agriculture & fertilizer industry, Canada

 

Healthy plants often contain 3 to 4 percent nitrogen in their above-ground tissues. This is a much higher concentration compared to other nutrients. Carbon, hydrogen and oxygen, nutrients that don’t play a significant role in most soil fertility management programs, are the only other nutrients present in higher concentrations. Nitrogen is so vital because it is a major component of chlorophyll, the compound by which plants use sunlight energy to produce sugars from water and carbon dioxide (i.e., photosynthesis). It is also a major component of amino acids, the building blocks of proteins. Without proteins, plants wither and die. Some proteins act as structural units in plant cells while others act as enzymes, making possible many of the biochemical reactions on which life is based. Nitrogen is a component of energy-transfer compounds, such as ATP (adenosine triphosphate). ATP allows cells to conserve and use the energy released in metabolism. Finally, nitrogen is a significant component of nucleic acids such as DNA, the genetic material that allows cells (and eventually whole plants) to grow and reproduce. Without nitrogen, there would be no life as we know it Urea (46-0-0), first introduced in 1935, is now the primary source of dry nitrogen (N) fertilizer in the world due to its relatively high N content, ease of handling, and price. Although ammonium nitrate (34-0-0) may be superior in some situations to urea, due to liability concerns it is no longer available in many regions of the world Fortunately, decades of experience and research suggest that urea and fluids containing urea are effective substitutes for ammonium nitrate when managed appropriately. Widespread acceptance of urea was delayed in part due to its greater potential for N loss via ammonia volatilization (conversion from dissolved ammonia to ammonia gas). While all top dressed ammonia- and ammonium-based N fertilizers can volatilize, the potential is greatest with urea and fluids containing urea such as urea-ammonium nitrate (UAN; 28-0-0 or 32-0-0). While urea volatilization losses under worst-case conditions can be substantial, with this invention a new source of nitrogen the ammonia evaporation is prevented to a large extent and is more available to the plant than all other sources of nitrogen.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٥:٤٩ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٥/٤/۱۳
تگ ها :

Good chill hours are no assurance of pistachio crop size

Good chill hours are no assurance of pistachio crop size

Chill accumulation is only one contributor to bloom

http://westernfarmpress.com

Most pistachio-growing regions in California received enough chill hours this past winter to facilitate the set of the 2016 crop, says Elizabeth Fichtner, University of California Cooperative Extension (UCCE) farm advisor in Tulare County. This should come as good news to growers who last year saw their crop drop, due to poor winter chill along with warm and sunny days, and tight water supplies, to its smallest production since 2006 when acreage was half that of 2015. The average yield of 1,161 pounds per acre was the lowest since 1989. In an interview, Fichtner offered the disclaimer that one of the models for calculating chill is just that. She said, “It’s a model, not a law of nature,” meaning reaching some magic numbers – or not doing so - is not an assurance of crop size. Chill accumulation is only one factor contributing to bloom, she said. Fichtner wrote an article on expected pistachio bloom as an exercise in reviewing chill hour models. “I’m not a plant physiologist by training,” she said. “It gave me a better understanding of pistachio phenology.” A key source for her article is a chilling hour calculator on the UC Fruit and Nut Research and Information Center website at www.fruitandnuts.ucdavis.edu. There, growers can see the cumulative chilling hours for the current year plus historical data. The Peters male pistachio variety requires at least 900 hours below 45 degrees to achieve 50 percent bloom. The Kerman female variety requires 700 hours below 45 degrees to achieve 44 percent bloom. Among those production areas that fell short of 900 hours this winter were Davis and Coalinga at 796 and 878 respectively, Fichtner said. She said in 1978 “during the infancy of the California pistachio industry” the Davis area had a then-record low accumulation of winter chill at 670 hours. Last year, Davis experienced only 537 chilling hours. “The 200 to 300 acres of Kerman pistachios in Yolo County (home to Davis) may fall short of the chill accumulation for pistachios in 2016,” Fichtner said. On the positive side, she pointed out that Kern County’s Arvin area accumulated 904 chilling hours in 2015-2016. The early winter had 535 chilling hours. In Delano, 983 and 1307 chilling hours were accumulated in 2014-2015 and 2015-2016 respectively. Other areas which who fell short of the 900 number for 2015-2016 included Kettleman in Kings County at 856 and Tracy in San Joaquin County at 836. The chill accumulation data is generally derived from CIMIS (California Irrigation Management Information System) stations. Fichtner said there can be gaps in data due to station malfunctions, in some cases resulting from vandalism. “Because the purpose of CIMIS stations is to provide data for irrigation management, maintenance may be delayed in the winter months when the stations are not utilized for the intended purpose,” she said. Moreover, she points out, CIMIS stations capture data in specific locations and do not capture the variances of chill accumulation over some regions or in microclimates. Fichtner credited assistance from other UC researchers including Craig Kallsen, Louise Ferguson, Dan Parfitt, and Katherine Pope for helping her delve into the subject of pistachio bloom and chill hours. At a Pistachio Day event in Visalia, Ferguson explained that researchers are taking a closer look at the subject of chilling and two models for measurement. In addition to the 900-hour model that gauges chill between Nov. 1 and Feb. 28, another arrives at “chill portions.” The latter uses a weighted approach for temperatures between 33 and 55 degrees during the same period. With this model, intermittent warm temperatures reverse chill accumulation. Fichtner said chilling requirements for new female pistachio varieties including Golden Hills and Lost Hills have yet to be assessed, and she would like to study that further. The male pollinator for those two varieties is the Randy variety. At this year’s Pistachio Day, Kallsen discussed efforts to introduce from the UC breeding program an additional male pollinizer for Kerman, plus a new early-harvesting female and its male pollinizer. Another Pistachio Day speaker, UC Davis plant scientist Maciej Zwieniecki, said pistachio trees’ use of carbohydrates could have some interplay with chill factors. He called carbohydrates the trees’ “liquid assets” and characterized soluble carbs as “the cash the tree uses to pay for services. Starches are the savings account the tree draws from when cash is short.” Zwieniecki said temperatures figure into the balance between starch and sugar.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٦:۳۸ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٥/٤/٤
تگ ها :

دریافت کد وضعيت آب و هوا


  FEED