بررسی مهمترین مشکلات فیزیولوژیکی در درختان پسته-بخش دوم

بررسی مهمترین مشکلات فیزیولوژیکی در درختان پسته-بخش دوم

نوشته: مهندس محمد جمالیزاده-کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی-عضو انجمن پسته ایران

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

یکی از مشکلات مهم فیزیولوژیکی در درختان پسته پوک شدن دانه ها در فصل برداشت است. یکی از عناصر مهمی که موجب کاهش درصد پوکی در دانه ها می شود عنصر بور (B) است. محلولپاشی عنصر بور در بهار تاثیر مثبتی روی کاهش پوکی خواهد داشت. اگر چه در بسیاری از نقاط در استان کرمان بخصوص در آب آبیاری مقدار عنصر بور بسیار بیشتر از حد معمول است و ما در اکثر موارد مسمومیت به بور را داریم اما با این وجود استفاده از کودهای حاوی عنصر بور در هنگام تورم جوانه بسیار قابل توصیه است. بنابراین توصیه به استفاده از کودهای حاوی بور فقط در تورم جوانه و یکمرتبه در سال توصیه می شود و نیازی به استفاده از کودهای حاوی عنصر بور بخصوص در دوره پس از برداشت در درختان پسته در بسیاری از موراد نیست. عنصر بور در ایجاد لوله تندش گرده یا pollen tube قوی، همچنین قوی ماندن تخمک یا ovule بسیار تاثیر مثبت خواهد داشت. مطالعات نشان داده که اگر مقدار عنصر بور در در برگها در ماههای اگوست کمتر از 120 پی پی ام باشد درصد دانه های پوک در فصل برداشت افزایش معنی داری پیدا خواهد کرد. همانطور که در بخش اول اشاره شد ممکن است پوکی در دانه های پسته مربوط به عدم رشد جنین یا مغز یا kernel باشد. گاهی وقتها همه شرایط برای رشد و نمو مغز یا جنین فراهم است اما بدلایل ناشناخته مغز رشد نمی کند و پوک می شود. ایجاد شرایط تغذیه ای مناسب در هنگام پر شدن مغز و همچنین آبیاری مکفی در این برحه زمانی حساس نقش بسیار مهمی در کاهش درصد پوکی دانه ها در فصل برداشت خواهند گذاشت. اگر درختان به هر دلیلی نتوانند مقدار کربوهیدارت لازم برای پر کردن مغز را فرآهم کنند درصد پوکی بشدت افزایش خواهد یافت. آبیاری کافی در هنگام پر شدن مغز کمک زیادی به کاهش درصد پوکی دانه ها خواهد کرد. بر خلاف تصور بسیاری از کشاورزان که فکر می کنند در سال نیاور یا آف درصد پوکی پایین است درصد پوکی نسبت به سالهای آور یا آن بالاتر است. علت این است که در سالهای نیآور مقدار بسیار زیادی از کربوهیدارتها به مصرف رشد رویشی در درختان پسته می رسد  و تمرکز درخت بیشتر روی تولید شاخه های جدید است تا اینکه تمرکز روی پر شدن مغز در دانه ها باشد!! سطح زیر کشت بسیار زیاد پسته در ایران ایجاد مراکز تحقیقاتی خصوصی را امری لازم کرده است. ایجاد مراکز تحقیقاتی خصوصی توسط باغدارن عمده و تامین هزینه های اینچنین مراکزی باید مد نظر باغدارن پیشرو باشد. درختان پسته هر سال دارای مشکل خاصی می شوند که باید بکمک تحقیقات مفید و کاربردی حل شوند. با این رویه سنتی در سالهایی نچندان دور نابودی باغات پسته امری است که متاسفانه حتما اتفاق خواهد افتاد. تحقیقات بسیار زیادی در مورد درختان پسته و مسایل مربوط به آنها ول معطل مانده و کار خاصی در مورد آنها صورت نمی گیرد. فرهنگ استفاده از تحقیقات و تکنولوژی نوین متاسفانه جایگاه چندانی در میان باغدارن ندارد. کالیفرنیا و باغات پسته آن مهد تحقیقات پسته دنیا شده و سالانه صدها محقق برجسته را از گوشه و کنار دنیا به خود جذب می کند. بهر حال محقق دنبال تحقیق است و مسلما به جایی می رود که از تحقیق و زحمات وی قدردانی می کنند. هیچ اصراری نیست که یک محقق باسواد و علاقه مند نیرو و انرژی خود را صرف سیستمی کند که کوچکترین قدردانی از او نمی شود!! شرکت پارامونت بخش بسیار زیادی از هزینه تحقیقات پسته را در کالیفرنیا می پردازد. چون آمریکاییها به این نتیجه از سالها قبل رسیده اند که بدون تحقیقات و پژوهش نمی توان به قله تولید و راندمان در باغات پسته رسید. بسیاری از کارهای جزیی و نکات ریز در باغات پسته ایران می تواند تولید را چند برابر کند اما دریغ از فرهنگ صحیح و برنامه ریزی مدون و مدیرت علمی. کالیفرنیا تقریبا یک سوم از مساحت کشور عزیزمان ایران را به زیر کشت پسته برده و مسلما سالیان نچندان دور شاهد یکه تازی آمریکاییها در پسته دنیا خواهیم بود. به امید فردایی بهتر برای صنعت پسته ایران.


 

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۸:٥٥ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۱/٩/٩
تگ ها :

دریافت کد وضعيت آب و هوا


  FEED