اهمیت محلولپاشی امینواسیدها در درختان پسته

 

اهمیت محلولپاشی امینواسیدها در درختان پسته

نوشته: محمد جمالیزاده-کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

پاشش برگی اسیدهای آمینه موجب بهبود شرایط رشدی در هر گیاهی منجمله درختان پسته خواهد شد! آمینو اسیدها زمانی که از طریق برگ محلولپاشی می شوند توسط برگها جذب می شوند نهایتا به تولید پروتویین ها در گیاه کمک می کنند.  پاشش امینواسیدها روی درختان پسته موجب افزایش مقدار کلروفیل در برگها می شود و هر چه تعداد کلروفیل ها در برگ افزایش یابد زردی ها بهبود می یابند و عملکر بیشتر خواهد شد! یکی از نقش های مهم امینو اسیدها در گیاهان گذار بهتر و راحت تر گیاهان از مراحل سخت رشدی مانند خشکسالی ها و تنش هاست!! بخوبی مشخص شده در گیاهانی که مورد هجوم عوامل بیماریزا قرار می گیرند نقش آمینواسیدها در بهبود شرایط کلی در گیاهان بسیار واضح است.  از جمله مزایای دیگر پاشش امینو اسیدها در درختان افزایش یافتن مقدار پروتویین در گیاه و ریشه ها و بطبع آن افزایش یافتن میکروارگانیسم های اطراف ریشه است. یکی از تجربیات بسیار عجیب و مهم در مورد محلولپاشی باغات پسته این است که کودهای محلولپاشی که از طریق برگ و در زمان مناسب در اختیار درختان گذارده می شوند می توانند موجب حرکت و رشد سریع در ریشه ها شوند و حجم و فعالیت ریشه ها را بشدت بالا ببرند. در بسیاری از باغات پسته ای که در زمان مناسب و با کودهای حاوی امینواسید محلولپاشی شده اند رشد ریشه و حرکت و گسترش آن بسیار قابل توجه بوده است. این مساله بخصوص در مورد خاکهایی که ریشه به هر دلیل رشد مناسبی را در این خاکها ندارد بسیار کارساز است. افزایش یافتن مقدار میکروارگانیسم ها در اطراف ریشه ها منجر به افزایش یافتن تولید اسیدهای آلی مفید در اطراف ریشه ها می شود و هر چه مقدار اسیدهای آلی در اطراف ریشه ها بیشتر باشد جذب مواد و عناصری که در اطراف ریشه ها به هر دلیل بلوکه شده اند از سر گرفته خواهد شد یا سرعت چند برابری به خود خواهد گرفت.  بسیاری از عناصر مفید در اطراف ریشه درختان بعلل مختلف بلوکه شده اند و جذبی ندارند حتی در حضور آب کافی!! یکی دیگر از فواید پاشش امینو اسیدها در درختان کمتر شدن مصرف انرژی در گیاهان است بعبارت بهتر زمانی که امینو اسیدها از طریق محلولپاشی در اختیار درختان گذارده می شوند درختان می توانند انرژی بیشتری را ذخیره کنند و مصرف انرژی در گیاه کاهش قابل ملاحظه ای خواهد داشت! بصورت خلاصه می توان مزایایی پاشش امینواسیدها در درختان پسته را اینچنین شمرد 1-سنتز پروتویین و جذب بهتر ماکرو و میکرونوترینت ها توسط ریشه 2- افزایش مقدار کلروفیل  در برگ، کاهش زردی در برگها بدلیل افزایش سطح گلیسین (glycine). 3-افزایش مقاومت گیاهان در برابر شرایط سخت و استرس ها (تنش های گرمایی، سرمایی و ... کمبود آب و...)4 – افزایش یافتن تولید گل و رشد زایشی در گیاهان و القا کردن تولید هورمونهای مربوطه 5- افزایش دادن تاثیر و جذب عناصر مختلف ماکرو میکرو در خاک و حتی روی محیط شاخ  و برگ 6- افزایش طعم، سایز و کیفیت میوه و .....مکانیسم های امینو اسیدها در گیاهان عبارتند از 1-افزایش دادن جذب ماکرو و میکرو المنتها در گیاهان 2-افزایش دادن فعالیت های آنزیم های مفید در گیاهان 3-افزایش مقدار فتوسنتر در گیاهان 4- افزایش دادن مقدار پروتویین موجود در گیاه 4-القای گلدهی در گیاهان از طریق القای هورمونهای مربوطه در گیاه 5-افزایش دادن تاثیر کودها و سموم مورد استفاده روی گیاهان 6-افزودن مقاومت در گیاهان بصورت مستقیم. زمان پاشش کودهای امینواسید در درختان پسته و دوز مصرفی آنها بستگی زیادی به شرایط باغ و درختان دارد و نمی توان بصورت روتین زمان دقیقی را برای مصرف کودهای امینواسید و دوز استفاده از آنها بیان کرد. شاید یکی از مهمترین زمان استفاده از کودهای امینواسید بصورت پاشش برگی زمان پر شدن مغز در درختان پسته باشد. باید توجه داشت که استفاده از دوزهای بالای کودهای امینواسید نتنها سودی ندارد و بلکه بشدت مضر است  و موجب گیاهسوزی در درختان می شود! مصرف مداوم و خودسرانه از امینواسیدها در درختان موجب تنبل شدن درختان و اعتیاد آنها به ایندسته از کودها می شود بنابراین در مصرف صحیح ایندسته از کودها باید دقت زیادی را مبذول داشت یکی دیگر از کاربردهای امینواسیدها در صنایع تولید کودها استفاده از امینواسیدها بهمراه سایر کودهاست به این ترتیب که مثلا هنگام تولید یک کود پتاسه یا کودهای دیگر درصدی از امینواسید به آن اضافه می کنند که نتنها خود امینواسید تاثیر مثبتی روی گیاهان دارد بلکه وجود امینواسید موجب افزایش یافتن جذب سایر عناصری می شود که در ترکیب کود حضور دارند. متاسفانه در مورد کودهای امینواسید مانند بسیاری از عناصر و ترکیبات مفید موجود در بازار مصرف فرمول دقیقی برای درختان پسته موجود نیست و هر کسی بر اساس معیارها و شرایط مختلف استفاده از امینواسیدها را اپتیمایز می کند. بسیاری از فرمولها و نوع امینواسیدها در مورد هر گیاهی اختصاصا در اختیار بخش تحقیق و توسعه در شرکت های معتبر است و این اطلاعات را به هیچ کس عرضه نمی کنند. بعنوان مثال در مورد درختان پسته کدام اسید امینه نقش مهمتری دارد؟ در کدام مرحله؟ به چه نسبتی؟ بصورت جداگانه یا میکس شده و بسیاری از فاکتورهای دیگر؟!! در مورد شرکت های تولید کننده کودهای و سموم کشاورزی بزرگ در دنیا بیشترین کارمندان مربوط به بخش تحقیق و توسعه (D&R) هستند!! هر کارخانه کوچک حداقل دارای چندین آزمایشگاه و لابراتور است و چندین محقق دارد که روی موضوعات مختلف کار می کنند تا چیزی جدید و اختصاصی بیابند. در مورد بسیاری از شرکت های پیشرو که بازارها را قبضه کرده اند تعداد کارکنان بخش تحقیق و توسعه چند ده برابر کارمندان فروش و بازاریابی و حسابداری است. چون فهمیده اند که تحقیقات بیشتر مساوی است با پول بیشتر اما در ایران بعنوان مثال یک کارخانه تولید کننده کود که با هزینه های میلیاردی تاسیس شده اند حتی یک اتاق هم به بخش تحقیقات و توسعه نمی دهند. تولید را بسیار بالا برده اند و بازاریابان را چند برابر که سریعا جنس خود را بفروش برسانند به هر قیمتی و با هر شرایطی؟! تحقیقات در هر زمینه ای زیربنای پیشرفت و قدرت آن کشور است اما متاسفانه محققین کشاورزی در کشور ما دستمایه تمسخر کشاورزان هستند!! و همچنین کشاورزان مایه مضحکه محققین!! در ایران ما نه کشاورزان کشاورزند! نه محققین محقق!! برنامه ریزی ها در کشور ما هفته به هفته و روز به روز هستند در صورتی که کشورها پیشرو برای صد سال آینده خود نقشه و برنامه دارند. به امید فردایی بهتر برای صنعت پسته ایران.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٦:٥٦ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٥/٢٦
تگ ها :

دریافت کد وضعيت آب و هوا


  FEED