پسته را اول پاییز می شمارند!

پسته را اول پاییز می شمارند!

نوشته: محمد جمالیزاده-کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی

عضو انجمن پسته ایران

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

فصل پاییز و بخصوص مهرماه موعد برداشت محصول پسته در مناطق پسته کاری ایران است و هر کشاورزی محصول یکسال زحمات شبانه روزی خود را بدست می آورد و با کلی خون دل خوردن و پول خرج کردن پسته ها را در گونی می کند تا برسد به فروش محصول که خود جریانات جالب خود را دارد! بهر روی هستند بسیاری از افراد که گمان می بردند باغداران پسته کار بالاتفاق پولدار هستند و قیمت محصول اگر پایین بیاید مشکل چندانی برای باغداران درست نمی شود که این امر و گمان نادرست است. هزینه های نگهداری و تعمیرات و ...در باغات پسته بالاست و بسیاری از کشاورزان خرده پا در واقع درآمد چندانی ندارند و پولی که بصورت خرده خرده در طول سال خرج درختان شده بصورت یکجا با فروش محصول پسته عایدشان می شود و در واقع برای زمین های خرده مالکی با توجه به عملکردی که ما داریم سود چندانی عاید کشاورزان نمی شود. البته در مورد کشاورزان کل و با سطح زیر کشت بالا باغدارای پسته بعنوان یک فرصت اقتصادی بسیار سودمند عایدی زیادی برایشان دارد. صرف مسایل مالی و فروش محصول پسته باغدارای پسته و کلا کشاورزی دارای برکات و نعمات زیادی است  بسیاری از افراد و حتی جانداران دیگر از قبل درختان پسته روزگار می گذرانند و به اصطلاح کشاورزان باغدار پول پسته پول با برکت و حلالی است. بسیاری از کشاورزان خرده پا را می شناسم که کل طول سال را با عایدی حاصل از باغداری پسته سر می کنند و راضی هستند بهر روی پول کشاورزی و درآمد کشاورزی درآمدی پر خیر و برکت است. بهر روی متاسفانه بسیاری از کشاورزان از دید علمی نسبت به درختان پسته بی بهره اند و به همان شیوه های قدیمی باغداری می کنند و این سنتی کار کردن هم روی کمیت و هم روی کیفیت محصول عایدی آنها در پاییز و موعد برداشت تاثیر مستقیم دارد. متاسفانه بینش صحیحی در مورد استفاده از متخصصین کشاورزی وجود ندارد بدین معنی که از یک طرف بسیاری از افرادی که از کارشناسان کشاورزی سود می جویند توقع معجزه از آنها دارند و عملکردهای 4 و 5 تن در هکتار آنهم با درختان فندقی مریض!! و عده ای هم هستند که اصلا متاسفانه به مسخره کردن و بی اهمیت دانستن استفاده از کارشناسان در باغات پسته مشغولند و در حقیقت آه و ناله ایندسته از افراد در انتهای فصل بلند است که آی ملت نصف پسته ام پوک شده یا پسته ها مغز نبسته اند و کیفیت و کمیت لازم را ندارند همین عده از افراد در طول فصل رشد در تابستان و بهار استفاده دیگران از کارشناسان و متخصصان را به شوخی برگزار می کنند و آخر فصل جز و ولز می کنند و باید به ایندسته از افراد گفت که پسته را اول پاییز می شمارند!! از اول فصل تا آخر فصل هر کاری که خواستید کردید و گوش بحرف متخصص نکرده اید و حالا دیگر پشیمانی فایده ای ندارد. بهر روی اگر چه ممکن است استفاده از نسخه  های توصیه شده توسط کارشناسان متخصص و مجرب روی کمیت محصول بدلایل مختلف تاثیر خیلی زیادی و فوق العاده ای نداشته باشد ولی مسلما از نظر کیفیت محصول تولید شده بسیار متمایز است از نظر درصد پوکی خندانی و اونس و فاکتورهای کیفی و گاها کمی باغی که از نظر متخصص بهره مند باشد بلاشک دارای موفقیت بسیار بیشتر و قابل تمایزی است. استفاده از کودهای محلولپاشی و کودهای زمینی در مواقع بحرانی سال و نظارت مستمر کارشناس حتما تاثیرگذار در نتیجه کار است و من شخصا بارها و بارها این حرف را از جانب بسیاری از کشاورزان شنیده ام. بهر روی در سوی دیگر قضیه بسیاری از کشاورزان استفاده از کارشناسان را از جهت دیگر اشتباه قلمداد می کنند بدین صورت که اگر باغ پسته ای تحت نظر یک کارشناس باشد نباید درختی زرد شود یا برگی از درختی بریزد و عملکردها باید 4 و 5 تن با درختان مریض دارای سرخشکیدگی باشد!! این تصور که درختان پسته موجود در ایران بغیر از نواحی محدودی از ایران عملکردهای 4 و 5 تن در هکتار داشته باشند میسر نیست چون پایه و پیوندی که بتواند به این تولید برسد در شرایط حال حاضر ایران وجود ندارد و فقط در مناطق خاصی بر اساس شانس و اقبال پایه و پیوندها توانایی لازم برای عملکردهای بالا را دارند مثلا واریته بادامی سفید در فیض آباد مه ولات خراسان رضوی که ممکن است عملکردها به 4 تن در هکتار هم برسد!! بهر روی با این پایه و پیوند موجود در باغات استان کرمان رسیدن به عملکرد 2 تن در هکتار هم کار بسیار بزرگی است اما هستند کشاورزانی که هر سال در مورد درختان فندقی در هر هکتار 1 تن را دارند! و همین هم با ای سی فوق العاده آب و خاک و هزار مشکل دیگر یک کار ستودنی و شگفت است. بارها بنده عرض کرده ام که اگر کارشناس پسته ای از آمریکا یا از یک کشور دیگر مثلا به باغات پسته کرمان بیاید تعجب می کند که با این شوری و ای سی فوق العاده بالای آب و محلول خاک باز هم کشاورزان به کشاورزی مشغولند و هیچ کس نمی تواند نا امیدی در چهره آنها ببیند!! بهر روی استفاده از توان علمی کارشناسان و داشتن توقعات بجا از آنها می تواند برای بسیاری از کشاورزان گره گشا باشد. همین درختان مریض و دارای سرخشکیدگی را می توان با روش های علمی مدیریت کرد و حداقل محصول قابل قبولی برداشت کرد!! خوشبختانه با توجه به نتایجی که بدست آمده بهره گیری از توان کارشناسان کشاورزی در باغات پسته رو به افزایش است چون راهی بجز استفاده از روش های علمی و نوین برای مدیریت باغات پسته خود نداریم. باید خاطر نشان کرد که هر کارشناسی بلاشک ممکن است دچار خطا و اشتباه شود و نمی شود همه کارشناسان و متخصصان را به یک چشم نگاه کرد. متاسفانه همیشه بر خلاف شعارهای حمایت از بخش خصوصی در بخش کشاورزی بازهم برای رفع مشکلات دست به دامان نهادهای دولتی می شویم و انگار نه انگار که در محیط های خارج از حیطه دولت هم افراد دلسوز زیادی وجود دارند که چه بسا می توانند بهتر از افراد در بخش های دولتی باشند!! حتی برای یک مصاحبه جزیی و چند خطی که قرار است در یک روزنامه چاپ شود یا در تلویزیون پخش شود باز هم سراغ کارشناسانی می رویم که پست های دولتی داشته باشند! و بخش خصوصی فقط یک واژه دهن پر کن است چه برسد به دادن بودجه برای مثلا تحقیقات بخش خصوصی! در حقیقت بودجه را باید بخش های دولتی ببلعند و کارآیی چندانی هم نداشته باشند!! و این یک نکته تلخ است. در همه جای دنیا اولویت اول دادن اعتبار  حمایت بخصوص در بخش تحقیقات به بخش های خصوصی است اما در واقع بخش خصوصی و تحقیقات خصوصی در ایران امکانپذیر نیست اما شعارها بسیار دهن پر کن هستند. برای شناخت مشکلات و شنیدن حرفها و دردل های کشاورزان و باغداران و کارشناسان بخش کشاورزی باید سراغ افرادی رفت که شب و روز را در باغ و سایه درختان سپری می کنند نه افرادی که طاقت 10 دقیقه ماندن در محیط یک باغ پسته و تحمل آفتاب و ...را ندارند!! به امید فردایی بهتر برای صنعت پسته ایران!!

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٧:٠٢ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۳/٧/۱٦
تگ ها :

دریافت کد وضعيت آب و هوا


  FEED