پرورش انار در کالیفرنیا-بخش چهارم

پرورش انار در کالیفرنیا-بخش چهارم

محمد جمالیزاده

Email: mojamalizadeh@yahoo.com

مطالب علمی و کاربردی را در این کانال دنبال کنید

IRAN PISTACHIO NETWORK

Telegram.me/mojamalizadeh

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع و یا اجازه رسمی نویسنده باشد

درختان انار ممکن است بصورت تک شاخه یا تک کنده و یا چند کنده ای یا درختچه ای پرورش پیدا کنند. معمولا در باغات بزرگ و تجاری انار بر خلاف محلهای کوچک مانند باغچه حیاط، سعی بر این است که درختان انار بصورت تک کنده ای تربیت شوند. در زمستان و یا اوایل بهار قلمه های انار از درختان جدا می شوند و به نهالستان برای ریشه دار شدن انتقال پیدا می کنند. درختان انار تولید شاخه های مناسب برای تکثیر از طریق قلمه می کنند که می توان آنها را از درختان چید و به نهالستان و یا حتی خاک اصلی برای تکثیر منتقل کرد. اگر هدف ایجاد باغ یا درختان بصورت تک کنده ای قوی باشد مسلما باید برای انتخاب قلمه برای ریشه دار کردن از سرشاخه های قوی و با کیفیت تر بهره جست. مناسب تر این است که در یک زمان بصورت شدید چیدن شاخه ها از درخت برای قلمه انجام نشود و چیدن شاخه ها برای ریشه دار کردن بصورت دوره ای باشد نه بصورت یکجا و دفعی. چیدن قلمه ها بصورت یکجا از یک درخت گاها موجب آسیب به درخت انار می شود و بر عکس استخراج قلمه بصورت دوره ای از درختان به درختان فرصت کافی برای تولید جست ها یا شاخه های جدید را می دهد. اگر هدف ایجاد سیستم چند کنده ای یا درختچه ای در انار باشد معمولا چند شاخه مناسب از درخت بریده می شود و در کنار هم در خاک چال می شود. بسیاری از کشاورزان پرورش انار به صورت چند کنده ای را ترجیح می دهند چون در مورد خطر سرمازدگی احتمال زنده ماندن یک یا چند کنده از درخت وجود دارد و این در حالیست که در سیستم تک کنده ای اگر سرمازدگی حادث شود کل درخت ممکن است بخشکد. بهر روی تجربیات کشاورزان بیان کننده این است که سیستم تک کنده ای در درختان انار خطر نابودی کل درخت در اثر سرمازدگی را بشدت بالا می برد و این در حالیست که در سیستم چند کنده ای اگر سرمازدگی حادث شود و کنده هایی از سرمازدگی جان سالم بدر ببرند ممکن است ترمیم درختان در طول 2 الی 3 سال کاملا میسر باشد. درختان انار چند کنده ای مراقبت کمتری نیاز دارند در مقایسه با درختان انار تک کنده ای بخصوص در سالهای اولیه رشد درختان و همچنین از زودتر از درختان انار تک کنده ای بثمر می نشینند. در مورد درختان انار هرس امر مهمی محسوب می شود بخصوص در چند سال اولیه رشد درختان اگر هرس مناسبی صورت گیرد درختان قوی و پربازدهی را خواهیم داشت. در مورد درختان بالغ معمولا هرس کاریست واجب و باید بصورت هر ساله انجام شود. هرس سنگین در مورد درختان انار توصیه نمی شود و هرس سنگین موجب کاهش بازدهی درختان انار خواهد شد. هرس سبک در درختان انار بسیار کارسازتر از هرس سنگین است. هرس درختان انار کمی پیچیده است و کار افراد عادی و ناشی نیست!!  هرس مناسب نتنها روی کمیت و ایجاد سرشاخه ها و تولید شوتهای بارده تاثیر مثبت دارد بلکه روی کمیت میوه هم تاثیر مثبت دارد. همانطور که قبلا اشاره کردیم دو بازه زمانی از نظر سرمازدگی در درختان انار وجود دارد اول دوره بعد از برداشت و در فصل زمستان و دوم در اوایل بهار. خسارت سرمازدگی در انار جدیست و گاها کل درخت را متاسفانه از پای در می آورد. هرس یا برداشت شاخه های ضعیف و خشک شده در طول فصل رشد به درختان انار اجازه می دهد تا شاخه های قوی و نو ایجاد کنند و این شاخه ها مقاومت بیشتری نسبت به سرمازدگی دارند. برداشت میوه از درختان انار در کالیفرنیا معمولا از ماه August آغاز می شود که حدودا مهرماه تقویم شمسی ایرانی است و کشاورزان انار کار ایرانی هم از این تاریخ به بعد برداشت انار خود را شروع می کنند. معمولا قبل از برداشنت در باغات انار بصورت تصادفی میوه هایی را برداشت می کنند تا از وضعیت رسیدگی میوه و مخصوصا رنگ دانه ها اطمینان حاصل کنند. اوریج یا معدل برداشت انار در باغات اناری California بین 5 تا 6 تن انار در هکتار یا ایکر است!! مسلما این مقدار برداشت بیشتر از اوریج برداشت در باغات اناری کشور عزیزمان است و ابدا جای تعجب هم نیست!! برای بسته بندی یا سورتینگ انار برای فرستادن به بازارهای هدف نیاز به تشکیلات و صنایع جانبی لازم است که این صنایع جانبی در California بخوبی توسعه پیدا کرده است. در عملیات سرتینگ، بسته بندی انارها با اندازه ها و واریته های مختلف از هم تفکیک می شوند. همچنین انارها از نظر پوسیدگی، شکاف و سایر آسیبهای احتمالی کاملا چک می شوند و انارهای مشکل دار از پروسه سورتینگ حدف می شوند. علاوه بر تازه خوری میوه انار از انار بمنظورهای مختلفی استفاده می شود از جمله آب میوه ، تولید رب و اسانس، دسر، تولید درینک یا مشروبات. درینک انار یکی از پرطرفدارترین مشروبات در آمریکاست. جویس یا آبمیوه انار هم یکی از محصولات جانبی پرفروش در سوپرمارکت هاست. یک از مشکلات درختان انار بخصوص در اوایل رسیدن شکافتن میوه ها سر درختهاست. شکافتن زودهنگام میوه انار موجب ضرر و ایجاد خسارتهای مختلف است از جمله پوسیدگی دانه ها و آلودگی آنها و ورود آفات و قارچ های ساپروفیت و...بهمین دلیل در باغات تجاری انار برداشت بهنگام انار بسیار اهمیت دارد.  در کالیفرنیا در زودترین زمان ممکن میوه های انار سر درختها را برداشت و جمع می کنند. بارش باران در موعد برداشت در باغات اناری کالیفرنیا گاها می تواند موجب شکافتن میوه ها و ایجاد خسارت شود. سورتینک یا بسته بندی میوه های انار یک صنعت مهم جانبی در کالیفرنیا است و انارها از نظرات مختلف از جمله سایز میوه ها بسته بندی می شوند و در بسته بندی های بسیار شکیل بیشتر برای مصرف در مارکت Los Angeles و San Diego  فرستاده می شوند. از برخی مواد براق کننده هم برای ایجاد ظاهری شیک تر میوه انار استفاده می شود تا بازارپسندی میوه انار بیشتر شود. ممکن است برخی از میوه های انار برای عرضه در موعد مناسب تر در سردخانه ها دپو و ذخیره شوند برای مدت چندین هفته. مسلما اگر میوه های انار در محل های معمولی بغیر از سردخانه های مجهز و با کیفیت دپو شوند احتمال خرابی بشدت بالا خواهد رفت. البته لازم به ذکر است در مورد انار و دپوی آن در سردخانه های ایران فقط باید تاسف خورد چون میوه انار قابلیت نگهداری بمدت طولانی در دماهای معمولی و شرایط معمولی را ندارد و متاسفانه در ایران دسترسی کشاورزان به سردخانه های مناسب انار در حد شوخی است!! لازم به ذکر است که در سردخانه ها هم بیماری های سردخانه ای مانند قارچهای بوتریتس، پنی سیلیوم، آسپرژیلوس و ... هم ایجاد خسارت می کنند که باید تمهیدات لازم اعمال شود. تقاضا برای انار در کالیفرنیا بخصوص در ماههای سپتامبر و نوامبر بالاست و معمولا انار تولید شده در منطقه سان خواکین کالیفرنیای سنترال در خود شهرهای بزرگ کالیفرنیا از جمله لس آنجلس Los Angeles  و سان دیاگو- San Diego- مصرف می شوند. همانطور که اشاره شد میوه انار مصارف مختلفی دارد اما بیشتر مصرف در کالیفرنیا بصورت تازه خوری است. بچه های علاقه زیادی به خوردن انار دارند. میوه انار مصارف زیادی در خانه ها دارد از افزودنی و طعم دهنده بگیرید تا سالاد و دسر و پیش غذا. آب انار یک نوشیدنی پرمصرف است و مانند آب انگور از فشردن میوه یا دانه های انار استحصال میشود. آب انار همچنین ممکن است در غذاها و نوشیدنی های مختلف مصرف داشته باشد. همچنین در دسرها و تهیه بستنی هم انار نقش دارد.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ۳:٤٩ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٤/۱٠/۳
تگ ها :

دریافت کد وضعيت آب و هوا


  FEED