فاجعه عظیم انسانی مسولان در خوابند!! "سرطان در مرکز تولید پسته ایران"

فاجعه عظیم انسانی مسولان در خوابند!!

"سرطان در مرکز تولید پسته ایران"

نویسنده: محمدرضا نسب عبداللهی

برگرفته از روزنامه شرق: 17  اسفندماه 1390

تنظیم مطالب: مهندس محمد جمالیزاده-کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی

Email: jmlzdh_mhmmd@yahoo.com

هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

روند افزایشی آمار بیماران سرطانی در شهرستان های رفسنجان و انار که دو قطب اصلی تولید پسته ایران هستند، نگاه ها را متوجه سموم کشاورزی کرده که باغداران پسته در استفاده از آنها در رتبه نخست قرار دارند.
 محمد جعفری، مدیرکل بیمه خدمات درمانی استان کرمان گفته است: «در استان کرمان طبق آخرین آمار هشت هزار نفر به بیماری سرطان دچار هستند و روزانه هفت نفر نیز به این آمار افزوده می شود. بر پایه آمار رسمی، استان کرمان مقام نخست را در استفاده از سموم داراست و در استان کرمان نیز شهرستان های رفسنجان و انار در رتبه نخست قرار دارند. در این دو شهرستان سالانه حدود 90 هزار تن پسته تولید می شود که به طور عمده در روستاهای اطراف رفسنجان پسته فندقی، در شهرستان انار پسته اکبری، در بخش کشکوییه پسته کله قوچی و در بخش نوق پسته احمدآقایی تولید می شود. شهرستان انار در سال حدود 30هزار تن پسته تولید می کند و شهرستان رفسنجان و توابع آن یعنی نوق و کشکوییه نیز حدود 60 هزار تن پسته تولید می کنند. در شهرستان های انار و رفسنجان نزدیک به 50 هزار کشاورز و باغدار پسته وجود دارد.

افزایش بی سابقه استفاده از سموم

  میزان استفاده از سموم در باغات پسته این دو شهرستان در بهار و تابستان سال جاری به شکل غیرطبیعی و بی سابقه ای افزایش یافت به گونه ای که باغداران پسته در شش ماهه نخست سال 1390، هر هفته اقدام به سمپاشی باغات پسته کرده اند. این حجم استفاده از سم در مبارزه با آفات پسته نه تنها باعث نشد که این آفت ها نابود شوند بلکه تنها دو، سه روز پس از سمپاشی، آفات دوباره درختان پسته را در بر می گرفتند. مقام های محلی در سازمان جهاد کشاورزی شهرستان های رفسنجان و انار هشدار داده اند که استفاده از سموم «بی کیفیت» باعث «طغیان» آفات پسته شده است. در همین حال روند افزایشی بیماران سرطانی در این شهرها، نگرانی هایی را درخصوص تاثیرات «مخرب» سموم کشاورزی به دنبال داشته است. مقام های محلی در این دو شهرستان می گویند به دلیل تحریم ها، مدتی است که «ماده موثره» برای تولید سموم کشاورزی، دیگر از اروپا وارد ایران نمی شود و کارخانه های تولیدکننده سم، این ماده را از سایر کشورها از جمله چین وارد می کنند. محمد گرجی، رییس جهاد کشاورزی شهرستان انار به تازگی در جمع کشاورزان این شهرستان گفته است: «در زمینه کشاورزی ما اکنون در جنگیم. واردات کودهایی همچون سولفات پتاسیم و سوپر فسفات در اثر تحریم ها قطع شده و در ازای آن کودها و سموم تقلبی، بی کیفیت و حتی با اثرات معکوس و با قیمت ارزان تر از نمونه های معمولی به فروش می رسانند.» این مقام سازمان جهاد کشاورزی از چنین وضعیتی به عنوان یکی از توطئه های جنگ نرم» نام برده و افزوده است  در این جبهه ها باید با برنامه ریزی و با تبعیت از فرمانده ای واحد دفاع و مقابله کنیم.

 طغیان آفات در باغات پسته

 دکتر محمد عبداللهی، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات پسته ایران نیز در گفت وگو با شرق از «سم های بی کیفیت، سم های منسوخ شده، خشکسالی و عدم مدیریت زمان سمپاشی» به عنوان چهار دلیل تاثیرنداشتن سمپاشی در باغات پسته و طغیان آفات نام برد.  عبداللهی گفت: «کشاورزان تاکید می کنند که کیفیت سم ها پایین است، یعنی ماده موثره موجود در سم ها کم است. ماده موثره هم به دلیل تحریم هایی که وجود داشته، کمتر وارد و باعث شده که کیفیت سموم پایین بیاید.
  وی همچنین استفاده از دو سم «منسوخ شده» به نام های «آمیتراز و آندوسولفان» را که مدتی است در عرصه بین المللی ممنوع شده، یکی دیگر از دلایل نابودنشدن آفات پسته دانست. این عضو مرکز تحقیقات پسته ایران، از شرایط آب و هوایی و خشکسالی به عنوان سومین دلیل گسترش آفات پسته نام برد. به گفته وی با بروز خشکسالی و خشک شدن مراتع اطراف باغات پسته، «سن قرمز» از این مراتع به سمت باغات پسته هجوم آورده است. دکتر عبداللهی گفت: «حمله این آفت، باعث شد تا کشاورزان از سم های قوی استفاده کنند. این سم ها، موجوداتی را که به طور طبیعی با آفات مقابله می کردند از بین برد و باعث شد تا آفات طغیان کنند.» این عضو مرکز تحقیقات پسته ایران از «عدم مدیریت زمان سمپاشی» به عنوان دلیل دیگر تاثیر نداشتن سمپاشی باغات پسته نام برد و افزود: «کشاورزان به دلیل دانش پایین و ریسک گریزی بالاترجیح می دهند برای محکم کاری و محافظه کاری بیشتر دایما از سم استفاده کنند، در صورتی که برای مبارزه با حشره باید زمانی که در حالت پوره است، از سم استفاده کرد اما کشاورزان سموم را در زمانی هایی که در مرحله تخم گذاری است یا حشره بالغ شده، استفاده می کنند و به همین دلیل سمپاشی ها موثر نیست.

سموم کشاورزی باعث خشک شدن درختان شده است

یکی از کشاورزان شهرستان انار که خواست نامش فاش نشود، به «شرق» گفت: «ما قبلاهر سال سه یا چهار بار بیشتر باغات پسته را سمپاشی نمی کردیم اما در سال 90 مجبور شدیم هر هفته باغات را سمپاشی کنیم. وی افزود: «متاسفانه سموم فعلی نه تنها در دفع آفت موثر نبودند بلکه باعث خشک شدن بسیاری از درختان پسته نیز شده اند.» این کشاورز همچنین درباره سم های «آمیتراز و آندوسولفان» که منسوخ شده اند، گفت: «در این مورد به کشاورزان اطلاع رسانی کافی نشده و آنها همچنان از این سم ها که در بازار عرضه می شود، استفاده می کنند.» خبرگزاری مهر نیز چندی پیش گزارش داد: «استفاده بی رویه از سموم منسوخ شده و ارزان قیمت در یک سوم باغ های کشور و مزارع کشاورزی کرمان علاوه بر به خطر انداختن منابع طبیعی، احتمال بروز سرطان معده را افزایش داده است.» ناصر طاهری، مدیر حفاظت نباتات سازمان جهاد کشاورزی کرمان گفته است: «با توجه به اثرات مخرب برخی سموم به ویژه آندوسولفان واردات، توزیع و مصرف این سم ممنوع است.» اسماعیل نجار، استاندار کرمان نیز چند ماه پیش درخصوص استفاده از سموم منسوخ شده هشدار داد و گفت: «استفاده بی رویه از سموم کشاورزی، عوارض بهداشتی گسترده ای از جمله سرطان ها به خصوص سرطان معده را به همراه دارد. به گفته محمدعلی امیری، مسوول واحد حفظ نباتات مدیریت جهاد کشاورزی رفسنجان سالانه حدود 800 تن سم در باغات پسته این شهرستان استفاده می شود . محمدعلی امیری با بیان اینکه مشکل اساسی ما توزیع سموم تقلبی است، می گوید: «این سموم فقط از نام کارخانه استفاده می کنند در حالی که برچسب سموم و تاریخ مصرف آن را تغییر می دهند و این نوع سموم را در کارگاه ها و انبارهای زیرزمینی تهیه می کنند.» مسعود محمودی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان نیز مصرف بی رویه سموم را در این شهرستان یک «خطر جدی» می داند و می گوید: «برخی محدودیت ها در واردات سموم که ناشی از تحریم هایی است که علیه کشورمان اعمال می شود از دلایل بی تاثیری سموم موجود در بازار است.» با وجود هشدارهای مقام های دولتی، همچنان سم های آندوسولفان و آمیتراز در بازار به فروش می رسند. به گفته کارشناسان این دو سم که برای انسان و محیط زیست خطرناک هستند به دلیل ارزان بودن و ماندگاری بالاهنوز مورد استفاده کشاورزان قرار می گیرد. کارشناسان می گویند این سموم به دلیل ماندگاری بالاحتی پس از اینکه محصول پسته از درخت چیده می شود، روی پسته وجود دارند و این مساله باعث بروز بیماری هایی مانند سرطان در بین مصرف کنندگان خواهد شد. با وجود هشدارهای مقام های جهاد کشاورزی درخصوص تاثیر تحریم ها بر کیفیت سموم تولیدی در ایران اما همچنان این سموم روانه بازار می شوند. کشاورزان نیز ظاهرا جز استفاده از این سموم که به گفته کارشناسان برای سلامت «انسان، محیط زیست و محصول پسته» خطرناک است، چاره دیگری ندارند.

  
نویسنده : محمد جمالیزاده تاج آبادی ; ساعت ٩:٥٧ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٠/۱٢/٢٧
تگ ها :

دریافت کد وضعيت آب و هوا


  FEED